b_150_150_16777215_00_images_stories_erdokar_ca-wildfire-exlarge-169_201508.jpg
2022. február 23. - Lassan eltűnnek a hűvös, nyirkos éjszakák is, a jelenség pedig hozzájárul az erdőtüzek gyakoribbá válásához is.

Az éghajlatváltozás és az erdőirtás miatt harminc százalékkal nőhet az erdőtüzek száma a következő 28 évben – írta a Reuters. A cikk külön felhívta a figyelmet arra, hogy immár olyan területek is lángba borulnak – köztük az Amazonas menti esőerdők, illetve az Északi-sarkvidék tundrája –, ahol korábban ez nem volt jellemző.
„A közelmúltban nagymértékben növekedett meg a tüzek száma Észak-Szíriában, Észak-Szibériában, illetve Ausztrália keleti felén, és Indiában is” – állapította meg Andrew Sullivan, az ausztrál kormány bozóttüzekre szakosodott tudósa. Sullivan közreműködött az ENSZ Környezetvédelmi Programja által szerdán publikált jelentés megírásában is.
A Nature folyóirat tanulmánya arra is figyelmeztetett, hogy lassan eltűnnek a hűvös, nyirkos éjszakák is. A cikk szerzői szerint ezek az éjszakák hozzájárultak a tüzek mérsékléséhez, így eltűnésük azt is jelenti, hogy nehezebb lesz ezeket a tüzeket eloltani. A kutatók megállapítása szerint az elmúlt negyven évben 36 százalékkal növekedett az olyan éjszakák száma, amelyek elég szárazak és melegek voltak a tüzek fennmaradásához.

 

No events