b_150_150_16777215_00_images_stories_fafajok_hemlokfenyo_tsuga_allomanyJPGk.jpg
2022. február 23. - Súlyos hanyatlást észleltek a váltótűs hemlokfenyő (nyugati hemlokfenyő, oregoni hemlokfenyő, Tsuga heterophylla) érett állományán 2021 augusztusának végén az Erdészeti Bizottság által a Phytophthora ramorum délnyugat-angliai (Egyesült Királyság) éves légi megfigyelése során.

Szeptemberben helyszíni bejárást végeztek a csökkenés okának kivizsgálására. Az érintett fákon a korona elhalása, a tűhullás, az ágak és a törzsek rákosodtak. A mintákat összegyűjtöttük, és elemzésre elküldtük a Forest Research, az Egyesült Királyságban működő Tree Health Diagnostic and Advisory Service-nek. A Phytophthora pluvialist az ITS és a coxII régiók izolálása és szekvenálása igazolta. Az eredményeket valós idejű PCR is megerősítette. A patogenitási vizsgálatokat 7-8 éves hemlokfenyőn végeztük. Három hónap elteltével a beoltott fákon kialakult rákos megbetegedések hasonlóak voltak a terepen megfigyeltekhez, amelyek megerősítik Koch posztulátumait. Ez az első jelentés a P. pluvialisról Európában. Ez egyben az első közzétett jelentés a P. pluvialisról, amely gyantás rákot okoz a hemlokfenyőn világszerte.
A hemlokfenyő Csendes-óceán partvidékén honos Mexikó Sonora államának északi részétől egészen Alaszkáig (Kenai-félsziget). Montana államban és Brit Columbiában egy a parttal párhuzamos, de attól több száz kilométerre kialakult hegyközi medencében is nő.

No events