Mórahalom, 2022. március 3. - Kétezer hektár öntözéséhez teremti meg a feltételeket a Homokhátság vízpótlási projektjének következő üteme, amelyre 1,8 milliárd forintot biztosított a kormány - közölte Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) mórahalmi polgármester csütörtökön.
    

A politikus sajtótájékoztatóján azt mondta, a Homokhátság Közép-Európa legnagyobb egybefüggő elsivatagosodó területe. A vízpótlás célja kettős: a környezet hűtésével mérsékelni a légköri és a talajaszály következményeit, valamint csökkenteni a felszín alatti vízkészlet használatát.
    A Tiszából kiemelt víz egy évtizedek óta meglévő, kettős működésű - a belvíz elvezetését és a vízpótlást egyaránt szolgáló - rendszeren keresztül jut el a Homokhátságra. A folyóvizet előbb az Algyői-főcsatornába emelik, ahonnan több lépésen át, 22 méteres szintkülönbség legyőzésével juttatható el a Széksósi-főcsatornába, Mórahalom térségébe - ismertette a polgármester.
    2009 óta több lépésben az EU és a Norvég Alap pályázatainak támogatásával készülhettek el a csatornák és átemelők Algyőtől egészen Zákányszékig. Az utolsó nyolc kilométeren nyomócső kiépítésére van szükség. Ebből 1,8 kilométernyi szakasz már elkészült, a további 6,2 kilométer kivitelezésére pedig 1,8 milliárd forintot biztosított a kormány. Ezen a szakaszon öt vízleadási pontot is kialakítanak - mondta Nógrádi Zoltán.
    Mihálffy Béla, a Fidesz-KDNP Csongrád-Csanád megye 2-es választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje úgy fogalmazott, víz nélkül nincs mezőgazdaság, élelmiszeripar, és nem tartható fenn a Homokhátság zöldség- és gyümölcstermesztő kultúrája.
    A projekt célja, hogy a térség minden településére eljuthasson az öntözővíz. A fejlesztések következő ütemében pedig el szeretnék érni, hogy a belvízcsatornák korszerűsítésével, illetve új víztározók építésével minél több vizet megtarthassanak a Tiszán levonuló árhullámok vízfeleslegéből - mondta a politikus.
    Oltványi Gyula, a térség első öntözési közösségének egyik alapítója, önkormányzati képviselő elmondta, a gazdálkodók a csoportokba belépve 70 százalékos támogatásra pályázhatnak a földjüket ellátó - akár precíziós - öntözési eszközök beszerzéséhez. A közösségek működése pedig segíti az összehangolt, takarékos vízhasználatot.