2019. június 19. - A Heves Megyei Főügyészség keresetet nyújtott be annak érdekében, hogy a bíróság tiltsa el az állattartástól azt a két férfit, akik korábban súlyosan bántalmaztak két törzskönyvezett, fajtiszta bajor hegyi vérebet- írja a Heves Megyei Főügyészség.

A két férfit első fokon állatkínzás bűntette és rongálás vétsége miatt személyenként 1 év 2 hónap, végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélték a vádlottakat. 
A szilvásváradi lakosok ellen már korábban vádat emelt az Egri Járási Ügyészség, miután 2016. november 20-án a Szalajka úti bazársoron botokkal vertek meg két utánkereső kutyát. 
Egy hivatásos vadász kért segítséget az állatok gazdájától, mivel a korábban meglőtt szarvas bevette magát a falu melletti erdőbe, így a megtalálásához az utánkeresésre kiképzett vadászebek segítségére volt szükség. A Rony és Dagi névre hallgató kutyák fel is hajtották az állatot, mely egészen a Szalajka völgy bejáratánál épült bazársorig menekült előlük, ahol összerogyott.
Ezt látták meg a vádlottak, akik a közeli bódék egyikéből a helyszínre futva fahusángokkal kezdték ütlegelni a munkakutyákat azért, hogy elkergessék őket a szarvas mellől. A férfiak kitartó bántalmazása súlyos sérüléseket és különös szenvedést okozott a két ebnek, de azok -kiképzésüknek megfelelően - a vadászok megérkezéséig mégsem mozdultak el a helyükről annak ellenére, hogy az ütlegek súlya alatt többször a földre rogytak, miközben összetört az egyikük hátára erősített értékes GPS nyomkövető eszköz is.
A verés  miatt az addig kezes kutyák viselkedése megváltozott, mindkét eb bizalmatlanná vált az emberekkel szemben, emellett testileg is hosszú időre kiható károsodásokat szenvedtek.
Az ügyészi vád alapján a bíróság idén áprilisban első fokon állatkínzás bűntette és rongálás vétsége miatt személyenként 1 év 2 hónap, végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte a terhelteket, valamint kötelezte őket kártérítés megfizetésére is. A Heves Megyei Főügyészség Közjogi Szakága a napokban keresetet nyújtott be a két vádlottal - ezúttal mint alperesekkel - szemben annak érdekében, hogy a polgári peres bíróság az állatvédelmi törvény rendelkezéseinek alkalmazásával 3 év időtartamban tiltsa el őket az állattartástól.
Juhász Edina

 

No events