2021. április 7. - Az elmúlt években több népi egészségvédő módszert is újra felfedeztek az emberek.

A legújabb trendek között a viricselés is megtalálható.
A virics tulajdonképpen a nyírfa nedvének népi elnevezése, a viricselés pedig a fa megcsapolása, mely Finnország mellett a Kárpát-medencében, főleg Erdélyben, de a Zemplénben és a Nyírségben is fontos jövedelemforrást jelentett a régi időkben. Ez nem volt véletlen: a viricsnek számtalan pozitív hatást tulajdonítottak a népi gyógyászatban. Szájon át fogyasztva vesebajok, golyva és tüdőbetegségek ellen, bedörzsölve szeplő, a fejbőr betegségei és fejfájás ellen is használták. Cukorral összekeverve a haj barnítására, olajjal keverve pedig sebek ellátására is jó volt.
Kétféleképpen nyerhetünk fából nyírfanedvet. Az első módszer szerint egy levágott ágcsúcsú vesszőt kell egy edénybe hajtani, ami a kicsurgó nedvet felfogja. A másik módszer a törzs sebzésével jár: a talaj fölött fél-másfél méterrel enyhén felfelé döntve néhány centiméteres lyukat kell fúrni a törzsbe. Ezt általában szívószál vagy más műanyag cső segítségével szintén egy edénybe vezetik. A fának nem lesz baja a sebzéstől, de a fúrt lyukat a gyűjtés után érdemes bekenni faggyúval vagy paraffinnal.
Mindezt főleg rügyfakadás előtt, illetve a lombozat kialakulása előtt, március közepétől április elejéig tudjuk megtenni. – A tavaszi melegedés beindulásával, mint a többi fa esetében, a nyírekben is cukorrá alakulnak a tartalék tápanyagok, amitől intenzívvé válik a növények talajból való vízfelvétele. A fák testében a többletfolyadék miatt belső túlnyomás alakul ki. Emiatt szökik ki az értékes nedv, ha megsebezzük a fa törzsét vagy egy ágát – mondta dr. Bartha Dénes, a Soproni Egyetem Növénytani és Természetvédelmi Intézetének igazgatója.
A viricselést Vida Szandra soproni kutyakozmetikus mutatta meg nekünk. A két módszer közül a törzs megfúrását választotta, a kicsepegő nedvet pedig szívószállal vezette bele egy műanyag palackba. – Néhány éve Orosházán találkoztam először a virics használatával. Rokonaim mesélték, hogy a boltban milyen drága, és megmutatták, hogyan lehet gyűjteni, ezzel idén próbálkoztam meg először – mondta Szandra, akinek az első szürete során nagyjából hét deciliter nyírfavizet sikerült kinyernie.
A Tanulmányi Erdőgazdaságtól megtudtuk, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvényekben nem foglalkoznak külön a viricselés szabályaival. Az erdei javak gyűjtésével kapcsolatban a törvényben általános irányelv azonban, hogy csak a fának helyet adó terület tulajdonosának hozzájárulásával célszerű hasonló tevékenységet folytatni. Természetvédelmi területen kizárólag természetvédelmi hatóság engedélyével fogjunk a viricseléshez! Etzl Edgár

 

No events