muzsikalerdok2014. január 18. - A “Muzsikál az erdő” a Mátrában rendezvényre 2014-ben június 28-a és július 6-a között kerül sor

A jubileumi 10. Muzsikál az Erdő rendezvény Szurdokpüspökiben is gazdag programot hozott. A szokásos Muzsikál az erdős programelemeken kívül az Anna-ligeti tábor adott helyet az először megszervezett Muzsikál az Erdő Tehetséggondozó Tábornak.
Itt képzőművészeti illetve zenei téren tehetséges 52 gyermek táboroztatása történt művésztanárok közreműködésével. Szurdokpüspökiből is rész vett három gyermek. A gyermekek a Pincesornál megrendezett bemutató koncerten felléptek, illetve alkotásaikat az iskola udvarban lévő fák között szabadtéri kiállításon tekinthették meg a falu lakói, illetve a messzi földről ideérkező résztvevők.
Lelkes polgármesterünk, Géczi Lászlóné az esti koncert előtt köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte a falu lakónak elkötelezettségét a tiszta környezet, az erdők, a források és a művészetek támogatása iránt. Azonosult a Muzsikál az erdő környezettudatosságra törekvésével. A falusi vendéglátás során a falu ugyancsak kitett magáért. A nap kiemelkedő része volt a kiállítást követő erdei séta Szabó Lajos erdőmérnök erdőismereti, jövőépítő gondolataival. A három kilométeres séta célja a Diós-patak medrében felfedezett természetes erdei teátrum, ahol Szokolay Dongó Balázs és Dés András koncertjét élhették meg a nyári hőségben a túrát isfelvállaló résztvevők. Az élmény egyszeri és megismételhetetlen volt. Szokolay Dongó Balázs zenetörténeti eseménynek nevezte a különleges akusztikájú erdei koncertet. Ezt nem csak a művészek élték így meg, a katarzis érezhető volt minden hallgatón. Igazi muzsikál az erdős komplex élmény volt, melyhez hozzájárult az erdei koncerttér a patakkal, kövekkel, fákkal, illatos erdei levegővel, a hely hatása alá került művészek és a megnyílt lelkű, avarban heverő emberek. Soha nem felejtem el a képet, amikor Szokolai Balázs és Dés András a patakparton álló termetes hárs és gyertyánfa előtt átszellemülten improvizál dudával, furulyával, dobbal és minden keze ügyébe eső erdei zeneszerszámmal: avarral, ággal, kővel, patakkal. Nem felejtem el a résztvevők arcát.
Az ember életét egy folyamatos útkeresés jellemzi. Ez különösen igaz a ma élő emberre. Már tudjuk, hogy világon uralkodó, korlátlan gazdasági növekedésben tervező, fogyasztókat nevelő, környezetszennyező társadalmi-gazdasági rend hosszútávon nem életképes. A jövőt csak a természettel összhangban lehet elképzelni. Bízom benne, hogy a Muzsikál az erdő a csodálatos élményeken felül az általa képviselt értékek kiemelésével pozitív irányba tereli az emberek gondolkodását. Kihangsúlyozva, hogy fenntartható emberi lét csak legfontosabb életdimenzióink harmóniájával érhető el. Ahol egyaránt fontos a gazdálkodás, a tiszta környezet, az összekapaszkodó társadalom és a lelkünket ápoló művészeti élet és a hit. A vidéki élet, amit Szurdokpüspökiben is megtapasztalhatunk, vonzó, jövőbemutató életforma a fiataloknak is. 2014-ben újból „Muzsikál az erdő" június 28-tól július 6-ig. www.muzsikalazerdo.hu Szeretettel várunk mindenkit a szervezők között is. Szabó Lajos erdőmérnök

No events