ForestPress fotók

2014. 4. - A 2014-es évet nagyban meghatározta, hogy a Zalaerdő Zrt. felett június 16-tól a tulajdonosi jogokat már nem a Magyar Fejlesztési Bank, hanem a Földművelésügyi Minisztérium gyakorolja - mondta el elöljáróban Rosta Gyula vezérigazgató.

Hozzátette: az átadás-átvétel hosszú folyamat volt, rengeteg adatszolgáltatást jelentett, s valójában még mindig tart az FM-hez újonnan került cégek átvilágítása. A tulajdonosváltás következménye volt egy új felügyelőbizottság felállítása is. Elmondta továbbá, hogy összességében az idei év sikeresnek mondható, bár sajnos most sem mentesült a társaság a természeti károk alól, és akadt olyan fejlesztés is, mely nem valósulhatott meg. Ellenben óriási elismerés, hogy Magyar Termék Nagydíjat kapott a cég LENPELL keményfapellet terméke.
A tavalyi év meghatározó tevékenysége volt a lucfenyőpusztulás  felszámolása. Azt már a 2013-as év vége felé látni lehetett, hogy ez a tevékenység   folytatódni  fog ebben az évben is. Mekkora területet érintett ez a munka?
- Nagyságrendileg hasonló területen számoltunk fel szúkáros lucfenyveseket, mint a tavalyi évben. Ez mintegy 300 hektárt tesz ki, fatömegben pedig meghaladja a 100 ezer bruttó köbmétert. Nyilvánvalóan az ilyen mértékű egészségügyi fakitermelés az erdőfelújítási munkák mennyiségét jelentősen megnöveli.
- 2014-ben - több évnyi aszályos időjárást követően - szinte egész évben nagy mennyiségű csapadékot hozó időjárási frontok jellemezték a heteket, hónapokat. Milyen vonzata volt ennek az erdőgazdálkodás  tekintetében?
-   A nagy mennyiségű csapadék az erdőállományok számára kedvező, javítja az erdő-talajok vízellátottságát, ugyanakkor nyilvánvalóan akadályozta a folyamatban lévő napi munkák végrehajtását. A folyamatos esőzések hatására nem csak a haszonnövények, kultúrnövények fejlődnek, hanem a gyomok is. Szerencsére az ápolási munkákkal a gyomosodást kordában tudtuk tartani.
Az elmúlt évekre jellemző aszálykárokkal idén nem kell számolnunk, viszont a júniusban egész Közép-Európán végigvonuló viharok az erdeinkben mintegy 30 ezer bruttó köbméternyi faanyagban - leginkább bükk- és tölgyállományokban - okoztak károkat. A széldöntés, széltörés következtében 21 hektárnyi erdőfelújítási kötelezettségünk keletkezett.
-  Minden ősszel zajlik a makkfelvásárlás, eltérő sikerrel. A mostani időszakra mi volt a jellemző?
-  2013-ban nagyon gyenge makktermés volt országosan, így nálunk is. Idén, egészen szeptemberig úgy tűnt, és reménykedtünk is benne, hogy elegendő mennyiségű makk áll majd rendelkezésünkre a csemetekerti vetésekhez, illetve az erdőfelújításban is lesz lehetőségünk magvetéses erdősítések végzésére. Augusztusig kocsányos tölgyből jó termés ígérkezett, azonban szeptember közepére ez a makkmennyiség férgesen lehullott a fákról, így számottevő mennyiséget nem tudtunk begyűjteni. A kocsánytalan tölgy egy erős közepes termést adott. A tervezett mennyiséget nem tudtuk begyűjteni, a gyűjtött mag minőségével azonban elégedettek lehetünk. A begyűjtött 830 mázsából 300 mázsa került csemetekerti vetésre, a többi pedig az erdősítésekben biztosít lehetőséget most ősszel, illetve jövő tavasszal makkvetéses első kivitelek elvégzésére.
-  Ahogy az elmúlt években, a Zalaerdő Zrt. ugyanúgy részt vesz a szociális tűzifaprogramban, emellett meg kell említeni azt is, hogy a kormány által meghirdetett rezsicsökkentés részeként 10 százalékkal csökkentette a lakossági tűzifa árát.
- Az erdőgazdaság már júniusban és júliusban a rezsicsökkentéssel azonos mértékű akcióval értékesítette a tűzifát a lakosság számára, ezt 2014.  október 3-tól folytattuk a kormány által meghirdetett rezsicsökkentés keretében.

b_150_150_16777215_00_images_stories_ZALAERDO_rostagyula2010.jpg
-  Hogyan alakultak az idei év vadászati eredményei?
- A vadászati szezon nyitórendezvénye idén jubilált, az idei zalai vadászati évadnyitó volt sorban a huszonötödik. Büszkén mondhatom el, hogy minden évben egyre több a látogató a rendezvényen. A szakmai programok és a kulturális bemutatók célközönsége nyilván nem ugyanaz, de azt lehet tapasztalni, hogy akik a fellépők miatt látogatnak el a rendezvényre, azok is körülnéznek a vadászati kiállításokon, kipróbálják a lövészetet, és meghallgatnak egy-egy szakmai előadást, könyvbemutatót is.
Természetesen ez fordítva is igaz, az erdészek, vadászok is jó szívvel tekintik meg a néptáncegyütteseket, modern táncosokat a nagyszínpadon. Az évadnyitó után - mint mindig - idén is nagy reményekkel kezdtük a szezont. Az erre az évre jelentősen megemelt, mintegy 7000 körüli nagyvadlelövési tervet várhatóan 6000 darabot meghaladó mértékben teljesíti a részvénytársaság. A szarvasbőgés eredményei alapján a trófea átlagsúlya 7,12 kilogramm. A korábbi években gyakran 20 felett volt az aranyérmes trófeájú bikák száma; míg tavaly 6, idén 10 aranyérmes bikát sikerült elejteni a Zalaerdő Zrt. által kezelt területeken. Évek óta küzdünk az ágazat egyik legnagyobb nehézségével, a vadkár problémájával. Tavaly két ok miatt csökkent a kifizetett vadkár összege: mérséklődött a károkozás mértéke, és a korábbihoz képest számunkra kedvezőbben alakultak a takarmányárak. 2014-ben tovább csökkentek a terményárak, és a vadkár elleni védekezésünk is egyre hatékonyabbnak bizonyul.
- Szeptember elején megtisztelő elismerésben részesült a Zalaerdő Zrt.: Magyar Termék Nagydíjat kapott a cég LENPELL kemény-fapellet terméke.
- Így igaz, az idei év meghatározó eseménye volt a részvénytársaság életében, amikor átvettük a díjjal járó trófeát és a nagydíj mellé elnyert klímabarát termék nívódíját. A Magyar Termék Nagydíj® kitüntető címet azon termékek, szolgáltatások, gazdasági szervezetek nyerhetik el, amelyek tevékenységük során bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt.
- Mi mondható el a cég fejlesztései, köztük a közjóléti fejlesztések kapcsán?

b_150_150_16777215_00_images_stories_ZALAERDO_rostagyul2010.jpg
-  Mindenképpen sikeresnek mondható az év, közjóléti fejlesztéseink a tervek szerint haladtak. Tavasszal a két Madártanösvényt adtuk át, először a nagykanizsait, majd a zalaegerszegit. Áprilisban vehették birtokba a Makk-kaland játszóteret a Budafai Arborétum látogatói. A júniusi    erdeivasút-napon avattuk ünnepélyesen a csömödéri játszóteret, s ugyanezen a napon mutattuk be országosan egyedülálló vasúti oktatókocsinkat. Ősszel egyidejűleg két tanösvény tervezésén és megvalósításán is dolgoztak a kollégák, a lenti parkerdőbe december elején, a zalakarosiba a hónap közepén került ki a szabadtéri bútorzat. Több erdei pihenőhely kialakítása jelenleg is folyamatban van, ezeket a következő év tavaszán vehetik birtokba a kirándulók, túrázók. Célul tűztük ki, hogy felújítjuk a nagykanizsai kilátót, melynek tervezése folyamatban van. A fémszerkezetű kilátó korábban fúrótoronyként üzemelt. Jellegét megtartva, új dizájnelemekkel  korszerűsítjük az objektumot. Az alsó szinten egy fogadótér, 28 és 42 méter magasan pedig egy panorámaterasz várja majd a látogatókat. Várhatóan tavasszal indulnak a felújítási munkálatok. A további fejlesztések kapcsán fontos megemlíteni, hogy ez év második felében megvalósult a központ fűtésrekonstrukciója és átfogó esztétikai felújítása. 2014-ben vásároltunk egy forwardert, három anyagmozgató gépet a lenti fűrészüzembe, és a C50-es mozdonyok remotorizációjával is tovább haladtunk. Ez valójában az elavult motor cseréje egy modern, erősebb, környezetkímélőbb motorra, egy automata váltó hozzáépítésével és egy korszerű futóművel. Mint azt tavaly több alkalommal több fórumon is elmondtam: évente helyreállítunk egy ilyen mozdonyt, s most már hagyomány, hogy a korszerűsített mozdonyt a erdeivasút-napon mutatjuk be a közönségnek. A beruházások közül nem valósultak meg a lenti fűrészüzembe tervezett fejlesztések, melyeket a helyi önkormányzat által bevezetett teljes körű változtatási tilalom ellehetetlenített. Továbbá két új út (Surd és Orosztony térségében) építése az engedélyeztetések miatt most már biztosan áthúzódik a következő évre.
Ezúton szeretném megköszönni minden kedves kollégának és tisztelt partnereinknek egész éves kitartó és szorgalmas munkájukat! Kellemes karácsonyi ünnepeket, és jó szerencsét kívánok az új esztendőre! Steyer Edina

No events