2014. 4. - Beszélgetés Steyer Edina PR-ügyintézővel

Évekkel ezelőtt megfogalmazódott már a gondolat, hogy a Zalaerdő ismertségén, kommunikációján javítani szükséges, a cég szerteágazó tevékenységét jó lenne megismertetni minél több emberrel, gyerekekkel és felnőttekkel, helyi és országos szinten egyaránt. Az egykori elképzelések mára megvalósulni látszanak.
2013. március 18-tól a Zalaerdő PR-tevékenységét Steyer Edina irányítja, aki újságíróként korábban több médiumnál is dolgozott. A fiatal, mosolygós, egészséges életmódot és mozgást kedvelő kolléganővel saját irodájában beszélgettem. A nagykanizsai születésű hölgy tízéves koráig Miháldon élt, általános iskolai tanulmányait is ott kezdte, majd Kanizsán folytatta. Érettségi bizonyítványát a Batthyány Lajos Gimnázium nyolcosztályos képzésében szerezte.
-  A gimnázium után milyen irányban folytattad tanulmányaidat?
-  2003-2007-ig a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola magyar-német szakán  tanultam, majd 2007 szeptemberétől egy egyéves újságíróképzésben vettem részt Budapesten. Közben a Kanizsa Újság Kft.-nél  kezdtem dolgozni újságíróként.
Ezek szerint a tanultakat rögtön alkalmaztad is a munkád során.
- Így van. Két és fél év után, 2010 nyarán azonban váltottam, és egy meglehetősen mozgalmas időszak következett életemben. Egy évig dolgoztam a Kanizsa TV-nél televízió-műsorszerkesztőként, majd 2011 júniusától négy hónapon keresztül jártam az országot, operatőr kollégámmal a Hazai turizmus című műsorhoz készítettünk egyórás filmeket. Ezután a Zalai Hírlapnál dolgoztam újságíróként közel két évig. 2012 őszén újabb tanulmányokat kezdtem, és munkahelyet is váltottam.
- Maradtál az újságírásnál, vagy más irányba indultál?
-   Pedagógiai  asszisztens képesítést szereztem, emellett a Halis István Városi Könyvtárban helyezkedtem el, és az év végéig könyvtáros asszisztensként dolgoztam.
- Több különböző munkahelyen sokféle, változatos munkát végeztél. Az újságírás mellett szerkesztettél televíziós műsorokat, filmeket, szerveztél és vezettél interjúkat, a riporteri feladatokon túl a felvett anyagok vágása, dokumentálása is munkád részét képezte. A könyvtári kölcsönzés és  visszavétel, előjegyzés és beiratkozás lebonyolítása mellett mozgókönyvtári feladatokat is elláttál, melynek során személyes kapcsolatot tartottál az olvasókkal. Honnan jött a gondolat, hogy következő munkahelyednek a Zalaerdőt válaszd?
-  Szeretem a kreatív munkát, a változatos feladatokat, korábbi munkahelyemen azonban sokszor olyan teendőim akadtak, amelyek nem jelentettek elegendő kihívást, aztán megláttam a Zalaerdő hirdetését, amelyben PR-os munkatársat kerestek. Már az elején nagyrészt tisztában voltam vele, hogy ez mit takar, és jelentkeztem. Összesen tizenegyen adtunk be pályázatot, s már az első állásinterjún ismertették az elvégzendő feladatokat. A végső körben hárman maradtunk, és végül rám esett a választás.
-  Hogy érzed itt magad, milyen a kapcsolatod a kollégákkal?
- Az itt töltött bő másfél év alatt nagyon sok kollégát megismertem  az  erdészeteinknél is, és nemcsak az  irodában dolgozókkal, hanem a kerületvezető erdészekkel, vadászokkal is jó kapcsolatot alakítottam ki. Nagyon örülök, hogy nem kell egész nap a számítógép előtt ülnöm,  hanem járhatom az erdőt, ahol újabb és újabb ismeretekkel  gazdagodhatom. Úgy érzem, hogy ez a nekem való munka, időnként  ugyan adódnak nehézségek, de összességében szívesen és örömmel végzem sokrétű feladataimat.
-  Mesélnél nekünk, hogy mi mindennel foglalkozol itt a cégnél?
- Egyik legfontosabb feladatom a sajtóval való kapcsolattartás helyi és országos szinten egyaránt, melynek során értesítést küldök a közelgő programjainkról, meghívom őket rendezvényeinkre, tájékoztatást adok a helyszínekről. Ha kérnek interjút, akkor felveszem a kapcsolatot az adott témában illetékes, hozzáértő kollégával, ezenkívül interjúkat, riportokat, eseményajánlókat írok, valamint rendszeresen fotózom rendezvényeinken. Egyre nagyobb szerepem van a Zalaerdő újság szerkesztésében, gondozom az egyébként megújulás előtt álló honlapunkat, rendszeresen töltök fel új híreket, és indulása óta folyamatosan szerkesztem a Zalaerdő Facebook-oldalát is, ahol minden hónapban új játékot hirdetünk különféle természeti témákban. Örömteli, hogy egyre többen érdeklődnek cégünk iránt, kíváncsiak programjainkra, tevékenységünkre. Emellett sok időmet leköti a különféle rendezvények szervezése, meghívók, kiadványok összeállítása, valamint felelős vagyok a cég reklámtevékenységéért is. Kapcsolatot tartok az iskolákkal, óvodákkal, segítek az erdei iskolához és az Erdők Hetéhez kapcsolódó rajz-és fotópályázatok minél szélesebb körben való terjesztésében, valamint az ehhez kapcsolódó további feladatokban.
-  Idén is nyílt kiállítás a Zalaerdő dolgozói által készített nagyszerű fényképekből, amely a Magyar Plakát Házban volt látható. Milyen rendezvények várhatók a közeljövőben?
- 2014. november 26-án újabb tárlat nyílt, ezúttal a Halis István Városi Könyvtárban. Az év végéig látogatható kiállításon az idei és a tavalyi fotópályázatokon szereplő alkotások közül  mutatunk  be  összesen 66 fotót.
Sokan nem is gondolnák, hogy ilyen sokféle feladata van egy PR-osnak. Te hogyan látod, mi a jó és mi a nehézség a munkádban?
-  A jó az, hogy kreativitást igénylő, színes, mozgalmas munkát végezhetek, sok új ismerősöm lett itt a cégnél, az írással sem kellett felhagynom, és még valami: miközben azzal foglalkozom, ami közel áll hozzám, nagyon sok újat tanulok. Adódnak azonban nehézségek is. Olykor azért alakul ki zavar, fennakadás, mert a feladatkörök nincsenek megfelelően meghatározva, és ilyenkor előfordul, hogy átívelünk egymás dolgain. Ezenkívül az erdészeti szakterületen még sok az újdonság, ismereteimet azonban folyamatosan bővítem ezen a téren is.
-  Energikus, eleven embernek ismertelek meg. Szabadidődben is szívesen mozogsz?
-  Igen, egyik hobbim a futás, melyet négy éve űzök, és az a célom, hogy ezt a mozgásformát rendszeressé tegyem az életemben. Szeretem, mert kikapcsol, felfrissít, megnyugtat. Így vagyok a túrázással is, melynek régebben több időt tudtam szentelni, mint manapság. Sok helyen jártam, de Zala megye a kedvencem. Lehet, hogy elfogult vagyok, de Zala szépsége mindig lenyűgöz. Amikor életemben először jártam a vétyemi ősbükkösben - még mielőtt a Zalaerdőhöz kerültem -, a természet e páratlan szépsége láttán még a lélegzetem is elállt. Túráim során néha szeretek elkóborolni, szívesen felkeresem a környék érdekességeit, látnivalóit. Szabadidőmben ezenkívül kreatív kézműveskedéssel is szoktam foglalkozni, egyik kedvencem a szalvétatechnika, amellyel dísztárgyakat, ajándékokat is készítek. Szeretem a szépet megörökíteni, leginkább fényképezőgéppel, bár ebben még nagyon kezdő vagyok.
-  Említetted, hogy korábban is szívesen töltötted az idődet a szabadban. Változott-e a természethez fűződő viszonyod,  mióta itt dolgozol?
- Szerencsére munkám egy része a terepen zajlik, ezért gyakran kijutok az erdőbe, de még többször szeretnék kint lenni, újabb és újabb szépségeit felfedezni. Úgy érzem, hogy egyre jobban kötődöm az erdőhöz, ahol nyugalmat, békességet is találhatok, kikapcsolódhatok.
-  PR-ügyintézőként sok olyan dologgal foglalkozol, amivel korábban nem, vagy csak keveset törődtünk. Milyennek  értékeled  cégünk PR-tevékenységét, és miben kellene még változtatni?
- Az erdővel, erdőgazdálkodással szemben támasztott követelmények az elmúlt évtizedben jelentősen megváltoztak. Az állami erdőgazdaságok megkapták a közjóléti feladatokat, mivel azonban megfelelő emberük nem volt erre, mindenki kapott egy kis részt. Sorjáztak az ötletek, de nem volt - és még most sincs - olyan ember a cégnél, aki ezeket összefogja. Úgy gondolom, hogy a Zalaerdő ilyen irányú tevékenysége még mindig kevés, rengeteg kiaknázatlan lehetőség rejlik még ezen a téren. Ehhez társul még az ismeretterjesztés feladata, amely során a lakosság figyelmét minél szélesebb körben fel kell hívni a környezet és természet védelmének fontosságára, valamint saját magunkért, az egészségünkért is ki kell mennünk a természetbe. A hirdetések nagyon fontosak, különösen a közjóléti és a díszfaiskolai témájúakat jó lenne országos szintre is kiterjeszteni. Összességében a reklámtevékenységünkön még van mit fejleszteni, ez azonban nem csak rajtunk múlik...
- Köszönöm szépen a beszélgetést, további munkádhoz kitartást és sok kreatív ötletet kívánok!
Fűr Tamás

No events