b_150_150_16777215_00_images_stories_kulfold_nok_tuzvonalban.jpg
2019. április 16. - Az erdőtűzoltás szélesebb változatosságában a nők megragadják a lehetőséget.

 Reggel került sor az eligazításra. Meghallgatták az időjárás-előrejelzést. Gondosan áttekintették a terveket és megvitatták a biztonsági kérdéseket. Felvételezték a védőeszközöket, ellenőrizték a rádiókat és elhelyezték a járművekbe, hogy indítsák a napi munkát: irányított tűz 250 hektáros fenyveserdőben és gyepekben a The Nature Conservancy (TNC) Disney Wilderness Preserve területén.

b_150_150_16777215_00_images_stories_kulfold_amanda_lindsey.jpg
Noha az ellenőrzött égetések nem ritkák ezen a közép-Floridai 11 500 hektáros védett területen, ez a „legénység” az első, teljesen nőkből álló csapat, amely 15 főből áll a TNC-től és a partnerügynökségektől.
Cody-Marie Miller és Sarah Martin, a TNC floridai szárazföldi tisztviselőinek támadt az a gondolata, hogy teljes egészében nők alkotta csapat vezessen irányított tüzeket.

b_150_150_16777215_00_images_stories_kulfold_cody_marie_miller.jpg
"Beszéljünk róla, milyen jó lenne, ha az irányított tüzek egész csapata nőkből állna " - javasolta Miller. - "A listánkon nyolc névvel és a munkatársaink támogatásával kezdtük itt, a természetvédelmi területen. És amikor a körülmények megfelelőek voltak és az idő elérkezett, meghirdettem a személyzet felhívását, és így végül 15 nővel kezdhettünk a hét különböző partnerügynökségből. "
Miller és Martin - mindketten tapasztaltak az ellenőrzött égetések kezelésében - szerette volna, ha ez a lehetőség más nőket is, különösen a fiatalabbakat arra ösztönöz, hogy belépjenek egy olyan területre, amelyet a férfiak régóta uralnak.

"Nem vagyok itt jó helyen.”
Az ilyen ellenőrzött égetésben részt vevő alkalmazottaknak és partnereknek meg kell felelniük az amerikai szövetségi és állami szárazföldi és tűzoltó ügynökségek által megállapított fitnesz-, képzési és tapasztalati előírásoknak. A legénység minden tagja képes arra, hogy bizonyos szerepeket ellásson a tűzjelző vonalon, amint azt a jelenlegi „piros lapja” is jelzi. A közös előírások megléte megkönnyíti a több ügynökség által végzett égetéseket, amelyek egyre inkább a normák.
Jana Mott volt a napi égetési főnök, az a személy, aki a műveletek irányításáért felel, és gondoskodik arról, hogy az égetés biztonságosan és hatékonyan történjen. Mott a TNC északi floridai felügyeleti projekt koordinátora.
"A közelmúltban ismerték el, hogy a nők minden hagyományosan férfi szerepet betölthetnek" - mondta Mott. - "És ez jó alkalom arra, hogy részese lehessen annak a pillanatnak, hogy a nők száma ezen a területen növekszik, és próbáljunk ösztönözni további lányokat, akiket érdekelhetnek a természeti erőforrások, hogy megnézhessék ezt a területet és mondják:" hé, nézd, nem vagyok itt jó helyen. "
A Disney Wilderness Preserve „legénysége” számára az ellenőrzött égetési területek nagyjából hasonlóak voltak, kivéve néhányat. Néhányan ismerték egymást, de mások nem voltak ismertek. De ez nem bizonyult akadálynak; a nap végére már jó társak voltak.
Mint minden erdő és gyep helyreállítását és fenntartását célzó ellenőrzött égetésnél a legénység keményen dolgozott és komplex feladatokat végzett. Bármely személyzet számára a munka kihívást jelent, fizikailag igényes és néha veszélyes. Kézi szerszámokat, csepegő fáklyákat és kézi tüzelőberendezéseket használnak. Haszonjárműveket és motorokat vezetnek. És természetesen van füst és tűz.
"Mindenki itt volt, hogy dolgozzon, és a kommunikáció jól ment" - mondta Mott. - "Olyan volt, mint egy olajozott gép, magas szintű professzionalizmus volt. Úgy éreztem, hogy csak egy újabb nap telt el a cégnél."

b_150_150_16777215_00_images_stories_kulfold_chelsea_mackenzie.jpg

Bővülő lehetőségek a nők számára a tűzoltóságnál
A Disney Wilderness Természetvédelmi Területen a teljes női személyzet csak egy azon jelek közül, amelyek mutatják a nők jelenlétét, akik tűzkezeléssel és a tűzoltással foglalkoznak.
A Disney Wilderness égetésekor ugyanazon a héten 40 nő és néhány férfi gyűlt össze a floridai Tallahassee-ben egy intenzív, 12 napos, irányított égetési tréningre. Ez volt a harmadik a nők számára előírt tűzoltó tapasztalatcserére (WTREX, Women-in-Fire. Prescribed Fire Training Exchange), amelyet a TNC, az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata, a Nemzeti Park Szolgálata és mások szponzoráltak. Négy ország és 16 állam résztvevői több mint 600 hektáros területet égettek fel, és megtanultak számos készséget a nők számára rendezett programokon.
Az idei WTREX résztvevők között volt Maria Estrada, a TNC Sokféleség és befogadás programjának társult igazgatója. Estrada számára a WTREX képzés lehetőséget teremtett arra, hogy megszerezze az erdőtűzoltó hitelesítő igazolását, a "piros lapját", lehetővé téve az ellenőrzött égetésekben való munkáját.
"Nagyon jó volt átesni az edzésen" - mondta Estrada. - "Nagyon jó ismereteket nyújtott a tűzről és a vezetés dinamikájáról. És megerősítette a nők egy csoportjánál a hivatásukat, akik szenvedélyesek voltak a munkájukban. Láttam az örömöt az arcukon."
Estrada részvétele lehetőséget teremtett arra, hogy a WTREX nőket aktivizálja, és segítsék a résztvevőket felismerni az olyan eseményeket, amelyeket zaklatásnak, diszkriminációnak vagy homofóbának tekintenek, és ügyesen cselekedjenek a változások eléréséhez. A kutatások azt mutatják, hogy ezeknek a készségeknek a kiépítése hozzájárulhat a szervezeti légkör megváltoztatásához, hogy az emberek szívesen látják el mindazt, amit vállaltak, anélkül, hogy félnének attól, hogy büntetéstől vagy szégyenkezéstől kell szenvedniük.

b_150_150_16777215_00_images_stories_kulfold_nk_atuzben_usa.JPG

A perspektívák sokfélesége segít megoldani a nehéz problémákat
A nők ellenőrzött égetési tréningek nemcsak a felhatalmazásról szólnak - mondta Estrada. - Arról is, hogy a szükséges munkaerőt felveszik az erdők, gyepek és más, a tűztől természetesen függő területek helyreállításához. Több mint egy évszázad óta oltják a tüzet az Egyesült Államok egész területén, ez drasztikusan megváltoztatja az élőhelyeket, és bizonyos esetekben lehetővé teszi a növényzet és a veszélyes biomassza felhalmozódását a jövőbeli tűzoltásokhoz.


"100 éves tűzoltás után felzárkózunk" - mondta Estrada. - "Sok munkát kell elvégezni a helyreállításban ezeken a területeken."
„Az olyan lehetőségek, mint a WTREX és az egész nők által kontrollált égetés, új hozzáállást jeleznek, hogy a nőknek és az élet más területén dolgozó embereknek szerepet kell játszaniuk a tűzfüggő területek helyreállításában és fenntartásában - mondta. - "A súlyos problémák megoldásai sokféle perspektívát igényelnek, többféle háttérrel rendelkező emberre van szükségünk."
Lenya Quinn-Davidson (kaliforniai Eureka) segített a Tallahassee-i WTREX, valamint két korábbi WTREX tervezésében és vezetésében. A Kaliforniai Egyetem szövetkezeti kiterjesztésén dolgozik, és az Észak-Kaliforniában ellenőrzött tűzvédelmi tanács igazgatója.
Az erdőtűz vidéken már régóta „szinte megszokott, statikus - nemcsak gyakorlati szempontból, hanem kulturálisan is” - mondta Quinn Davidson. - „Most látjuk, hogy itt az ideje, hogy ez megváltozzék. Több perspektívára, több ötletre, több innovációra - több kreatív kezdeményezésre van szükség. És teret kell teremtenünk a különböző háttérrel rendelkező nők és férfiak számára, hogy hallassák a hangjukat és hozzájáruljanak ehhez a fejlődéshez. "

No events