2020. május 4. - Az országban, különösen a vidéki háztartásokban, sokan fűtenek fával.

A tapasztaltabbak tisztában vannak azzal, hogy a téli tüzelőt mikor és hol érdemes megvásárolni. Az alábbiakban azoknak foglaljuk össze a leghasznosabb tanácsokat, akik e praktikákat még nem ismerik.
a címben feltett kérdésre józan paraszti ésszel megadható a válasz, ha megnézzük a fűtőérték és a víz-tartalom közötti összefüggéseket. Kevesen tudják, de a frissen kivágott, élőnedves fa tömegének közel felét a víz adja, amely az idő múlásával, a folyamatos száradás következtében egyre inkább lecsökken. átlagos körülmények között nagyjából a kivágást követő 1 év elteltével kapunk fafajtól és szárítási körülményektől függően változó, de átlagosan 15% nedvességtartalmú faanyagot, amely már száraznak tekinthető. Frissen kivágott, ergo nedves fával történő tüzelés esetén jelentős veszteségekkel számolhatunk. Tudományos számítások alapján elmondható, hogy minden egyes 10%-os többletnedvesség 10%-kal csökkenti a téli tüzelőnk fűtőértékét. Gyorsan kiszámítható tehát, hogy egy 50%-os nedvességtartalmú, frissen kivágott faanyag fűtőértéke (7–8 mj/kg) pont a fele annak, mint ami már rendesen kiszáradt (fafajtól függően 14–16 mj/kg). az előbbiek miatt különösen fontos, hogy a fűtési szezon kezdetéig legyen néhány hónap ideje száradni a kivágott fának! A száradás sebessége jelentősen növelhető a fa szabad felületének növelésével, ezért érdemes mielőbb felfűrészelni és felhasogatni a tűzifát, hiszen így gyorsabban tud kiszáradni. Akinek van lehetősége fedett helyen tárolni a tűzifáját, annak érdemes akár két évre előre is bespájzolni, mert így a maximális fűtőértéket tudja kihozni téli tüzelőjéből. A fentiekből az is következik, hogy nagyon nem mindegy, hogy súlyra vagy térfogatra vesszük meg a fát (és a vizet). A hazai erdőgazdálkodók jellemzően térfogatra árulják a fát, ami a faanyag száradása során gyakorlatilag nem változik. A tüzépek és a „mozgóárusok” viszont előszeretettel számolnak súly alapján a faanyag megújuló energiahordozó, fenntartható, úgynevezett tartamos erdőgazdálkodás mellett mondhatni korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre, hiszen a természetben folyamatosan újratermelődik. Égetésekor pedig csak annyi szén-dioxid keletkezik, amennyit a fa élete során lekötött.
Ha tehát évente nem tüzelünk el több fát, mint amennyi képződik, akkor többletszén-dioxid-terhelés a légkört nem éri. Ebben a tekintetben fontos még tudni, hogy ha a faanyagot az erdőben hagynánk, akkor a korhadása során (amely tulajdonképpen lassú égés) ugyan-annyi szén-dioxid kerülne a légkör-be, mint a tudatos energetikai hasznosításával. Környezetvédelmi szempontból kiemelendő még, hogy a faanyag a fosszilis energia-forrásokkal (szén, kőolaj, földgáz) ellentétben kén kibocsátása nélkül ég el Magyarországon a hazai tűzifa gyakorlatilag mindenhol elérhető, akár közvetlenül az erdőgazdálkodóktól beszerezhető, nem szükséges több száz vagy több ezer kilo-méterről szállítani. A tűzifa minél szélesebb körű felhasználása csökkenti a fosszilis nyersanyagoktól való függőségünket, és folyamatos bevételi forrást jelent a hazai erdő-gazdálkodók részére. Az állami és magánerdészetek minden esetben számlával és szállítójeggyel igazolják, hogy legálisan kitermelt fát vásárol a vevő, ami fenntartható erdőgazdálkodásból származik, azaz minden kivágott fa, illetve erdő felújításra kerül. A magyarországi erdőgazdálkodók a járványhelyzetben mindenütt felkészültek a biztonságos értékesítésre, sok helyen megoldott az online fizetés vagy az átutalás lehetősége is. A NAK legfrissebb felmérése alapján országszerte jelentős tűzifakészletek állnak rendelkezésre, így most különböző akciók is elérhetőek. Egyes erdő-gazdálkodók akár 20 százalékot elérő kedvezményt is biztosítanak, így vásárlás előtt érdemes alaposan tájékozódni. Arra is van gyakorlat, hogy házhozszállítási akciót hirdettek a lakossági tűzifavásárlásokkal kapcsolatban. Az előzőekben ismertetett megtakarítási lehetőségek mellett pedig akár fogyasztási hitel igénybevételével is érdemes a téli tüzelőt időben megvásárolni. Peszeki Gergely

No events