2014. július 4. -  „Ötletnek nem volt rossz, de remélem, nem lesz belőle valóság" – ezt mondta egy interjúban a házelnök a minisztériumok vidékre költöztetésének tervéről.

Kövér László úgy látja, hogy nem kielégítő az elképzelés indoklása. Az is lehet, hogy a honvédelmi tárca Székesfehérvárra költöztetése a NATO-nak sem tetszene – hangzott el a Hír24 hírműsorában.
Kövér László szerint elhibázott ötlet a minisztériumok vidékre költöztetése. A házelnök a Magyar Katolikus Rádióban beszélt erről nemrég. A fideszes politikus úgy látja: nem véletlenül alakult ki az a szokás az országokban, hogy a kormányzati épületeket, hivatalokat inkább koncentrálják, minél közelebb helyezik egymáshoz.
A házelnök szerint nem kielégítőek azok az indokok sem, amelyekkel az érintett tárcák költöztetését magyarázzák.
Az eddig elképzelések szerint a honvédelmi tárcát Székesfehérvárra, a földművelésügyit pedig Debrecenbe költöztetnék. A vidékfejlesztési államtitkárságot Kecskemétre helyeznék át.
A Hír24 hírműsorában megszólaltatták Székesfehérvár szintén fideszes polgármesterét, aki azt mondta: számítanak a honvédelmi tárca érkezésére, amely szerinte munkahelyeket hozhatna a városnak.
Létezik ugyanakkor egy NATO-alapelv, amely szerint nem lehet egy helyen két honvédelmi irányító központ, mert háború esetén egy támadással meg lehetne semmisíteni mindkettőt. Fehérváron már ott van a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága, vagyis, ha a megyeszékhelyre megy a tárca, a katonáknak elvileg költözniük kell onnan.

No events