2014. szeptember 6. - A törvénysértő tevékenységek által okozott környezeti károk értéke évente eléri a 213 milliárd dollárt, állítja az ENSZ és az Interpol.

Egész bűnügyi hálózatok szakosodtak arra, hogy így keressenek pénzt.
Egyre többet hallunk az externáliákról, vagyis életvitelünk, üzleti tevékenységünk által okozott ökológiai károkról, amik nincsenek beárazva a termékekbe, szolgáltatásokba. Ezek azonban gyakran legális tevékenységekből erednek, illetve önmagukban nem mindig vonnak maguk után bírságot, elmarasztalást – már ha az adott országban nem elég erősek a környezetvédelmi szabályozások.
Teljesen más ügy, ha illegális, egyértelműen törvénybe ütköző praktikákról van szó, amivel az elkövetők a tett pillanatában is tisztában vannak és szándékosan szegik meg a jogrendet. Ide tartozik például az engedély nélküli favágás, ásványkincs kitermelés vagy halászás, az elefántok orvvadászata, a hulladék illetéktelen elhelyezése, a veszélyeztetett állatfajok kereskedelme, stb. Az Interpol és az ENSZ közös kalkulációja szerint ezek a tevékenységek összesen 213 milliárd dolláros kárt okoznak évente. Ez olyannyira nagy összeg, hogy eltörpül mellette az a 135 milliárd dollár, amit a szegény országok segélyezésére fordítanak az iparilag fejlett donorországok.
További probléma, hogy a jogtalanul megszerzett árukból származó bevételt rendszerint arra használják a bűnbandák, hogy fegyveres konfliktusokat finanszírozzanak vele, jelentette a Reuters.
Achim Stern, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának vezetője szerint egész bűnügyi hálózatok szakosodtak arra, hogy így keressenek pénzt. Tulajdonképpen maffiáról is beszélhetünk. Stern szerint az elmúlt években óriásit növekedett e törvényen kívüli csoportok ökológiai eredetű bevétele, mely javarészt felkelők és militáns csoportok kezébe jut, elsősorban a Kongói Demokratikus Köztársaságban és a Közép-Afrikai Köztársaságban. Az ökológiai értékek legális kiárusítása, kereskedelme emiatt természetesen bevételtől esik el, vagyis a fehér gazdaság volumene csökken, az adóbevételekkel együtt, s aki a leginkább kárát látja ennek, az a harmadik világbeli országok elszegényedett polgára, akinek nem jut munkalehetőség vagy szociális segély.
Az iszlamista al Sabaab felkelők Szomáliában több millió dollárt szedtek be azzal, hogy az utak elzárásával és a kikötők saját fennhatóság alá helyezésével tulajdonképpen öntörvényű adószedőkként megsarcolták az áthaladó faszén-szállítmányokat.
A Kínában és más ázsiai országokban feljövő középosztály és “új gazdag” réteg igényei csak növelik az olyan egzotikus “termékek” iránti keresletet, mint a rinocérosz- és elefántagyar. Afrikában a 650 ezer fős elefántállományból évente 20-25 ezer példányt ölnek meg orvvadászok, derült ki a jelentésből, melyet a Reuters is ismertetett.
Jó hír viszont, hogy az esőerdőirtás Brazíliában 2012-ben a legalacsonyabb mértékre csökkent, mióta 1988-ban megerősödött az amazonasi esőerdő rendőri ellenőrzése. Ugyanakkor 2013-ban Ecuador olyannyira eladósodott, hogy az elnök, Correa Delgado nem látott más alternatívát: engedélyt adott az olajkitermelésre a Yasuni Nemzeti Parkban.

No events