b_150_150_16777215_00_images_stories_erdokar_s4.reutersmedia.netk.JPG
2015. május 8. – Az USDA Erdészeti Szolgálat előre jelezte, hogy a kiadások meghaladják a 1.000.000.000 dollárt és több mint 10.000 erdőtűz oltására kell mozgósítani ebben a szezonban.

(Amint arról beszámoltunk, napjainkban is lángokban állnak a kaliforniai otthonok és erdők. Ez a cikk ez év májusában született, amelyben figyelmeztetnek a szakemberek a pusztító erdőtüzek bekövetkezésére. – a szerk.)
Kalifornia négyéves szárazsága az államnak már több milliárd dollárnyi költséget emésztett föl, és ezer munkahely forog veszélyben. A tudósok azt mondják, hogy most megvan a lehetőség, hogy a hatalmas erdőtüzek elpusztítsanak otthonokat, befolyásolják a vízgyűjtő területeket és a meleg nyári hónapokban az oltásuk költségei több száz millió dollárt tesznek ki.

 

b_150_150_16777215_00_images_stories_erdokar_kalifornia2015.JPG
"Látjuk, hogy az Egyesült Államokban az erdőtüzek 20 vagy 30 évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tartott méretűvé nőnek" – mondta Tom Tidwell, az  USA Erdészeti Szolgálat vezetője a törvényhozók előtt ezen a héten. - "Arra számítunk, hogy 2015-ben továbbra is az átlag feletti tűzesetek trendje fog érvényesülni."
Részben a fokozott szárazság okozta ezt, s az Erdészeti Szolgálat idén 1,7 milliárd dollár kiadásra számít, és több mint 10.000 ember mozgósítására erdőtüzekkel szembeni küzdelemre. Ebben az évben már több mint 120 erdőtűz fordult elő Kaliforniában az Állami Erdőkben, állítja az Erdészeti Szolgálat szóvivője.
Legalábbis részben az éghajlatváltozás az oka az elmúlt évtizedekben az erdőtüzek gyakorisága és súlyossága növekedésének. A magasabb hőmérséklet az erdőket egész Kaliforniában szárazzá és gyúlékonnyá tette Wally Covington, az Észak-Arizonai Egyetem erdő ökológia professzora szerint. A fák elhalása, a szárazság másik „terméke”, s ez szintén növeli a futótűz esélyét. Több mint 12 millió fa pusztult el a kaliforniai erdőkben, és hamarosan még több várható, az Erdészeti Szolgálat jelentése szerint.
A fapusztulás terjedését, mint egy 20 éves "tűzveszélyességi sorozatot" lehet leírni - mondta Covington. Először is a fenyőfák lehullatják a tűlevelüket, kiszáradnak és elkezdődik "szélsőségesen tűzveszélyes időszak". Amikor a fenyőtűk leesnek a földre, azok továbbra is rendkívül fogékonyak a lángra, de kevésbé valószínű, hogy terjesztik. Végül, az évek során, a fák is kidőlnek. Ha ezek tüzet fognak, képesek arra, hogy elpusztítsák a környező talajt és destabilizálják az élőhelyet.

 

b_150_150_16777215_00_images_stories_erdokar_kslifwalleytuz201509.JPG
Egyéb tényezők is hozzájárulnak az erdőtüzek kockázatához, többek között a különböző invazív fajok jelenléte, amelyek roncsolják és pusztítják a helyi környezetet, és növelik az ott található veszélyes éghető anyagok mennyiségét.
Amikor az Erdészeti Szolgálat nem az erdőtüzek ellen küzd, a hatóság tisztviselői erőforrásaikkal próbálják megakadályozni annak lehetőségét, hogy a jövőbeni tüzek miatt az ökológiai egyensúly felboruljon, és helyreállítsák ökoszisztéma természetes állapotát. A folyamat nem akadályozza tüzeket, de éppen ez teszi azok kitörését kevésbé valószínűvé.
Az Erdészeti Szolgálat dolgozói az idei évben eddig több mint 3700 hektárt kezeltek, de ez nem elég - mondja Covington. Az ökológiai egyensúly helyreállítási projekteknek arra kell törekedniük, hogy több százezer vagy millió hektárt kezeljenek, hogy a leghatékonyabb legyen - állítja.
"A tudomány hatékony ezen a téren" - mondta Covington. "Az ökológiai egyensúly helyreállítása nem csak megakadályozza a súlyos erdőtüzeket, de az élővilág számára erőforrás előnyöket biztosít, a vízgyűjtő területek feltételeit és a táj festői szépségét javítja, sőt esetleg némileg új munkahelyeket is teremt." Justin Worland

No events