2017. június 21. - A gyilkos medve órákig ott maradt a 16 éves fiú holttesténél.

A szakemberek nem értik, mi történhetett, mert a futóversenyek eddig általában elriasztották, és nem agresszívvé tették a medvéket.
Valószínűleg azt a feketemedvét lőtték le Alaszkában, amely vasárnap megölte egy futóverseny junior résztvevőjét, a 16 éves anchorage-i Patrick Coopert.
Az állatot kedden ejtették el Anchorage-tól délre az alaszkai vadgazdálkodási hatóság emberei, akik egyidejűleg három másik feketemedvét is lelőttek. Az emberevő példányt már vasárnap, a holttest megtalálásakor arcon lőtték, de a 113 kilós vadállat akkor elmenekült.
A hatóságok értetlenül állnak a medvetámadás előtt, az állat a jelek szerint nem a bocsait óvta, hanem egyszerűen agresszív volt.
A támadás azért szokatlan, mert a zajos és népes futóversenyek általában elriasztják a medvéket, így ezek a rendezvények alapvetően biztonságosnak számítanak. A fiú eltévedhetett, vagy valamilyen más okból letérhetett a kijelölt útról.
Menekülés közben Coopernak még sikerült telefonon értesíteni a hozzátartozóit, de csak annyit mondott, hogy medve üldözi. Az áldozatot fél kilométerre a kijelölt ösvénytől, egy sűrű erdőben találták meg órákkal később, az életét kioltó medve még ott őrizte a holttestet. A fiú földi maradványait repülővel szállították el.
A vadgazdálkodási hatóság szóvivője szerint az eset "nagyon szokatlan, olyan, mint amikor valakit villámcsapás ér".
Közben hétfőn újabb halálos medvetámadás történt Anchorage-től 500 kilométerre északkeletre, egy aranybánya-vállalat mintákat gyűjtő geológusa halt meg, egy társa megsérült.
A legutóbbi halálos medvetámadás 2013-ban történt Alaszkában, akkor egy férfit tépett szét egy hím medve az állam belső vidékén. A főváros, Anchorage térségében legutóbb 1995-ben történt súlyosabb támadás, akkor két ember életét oltotta ki egy jávorszarvastetemet őrző barnamedve.

No events