2017.11.23. – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.
Erdély szavunkban ott van az erdő, de ha nem vigyázunk, e szívünknek kedves régió belátható időn belül kopárrá válik – kongatják sokan a vészharangot. Az illegális fakitermelés szinte letarolja a romániai erdőket: a veszély akkora, hogy tavaly a román Legfelső Védelmi Tanács az ország nemzetbiztonságát fenyegető kockázatnak nevezte az évtizedek óta zajló falopást.
Sokáig úgy látszott, hogy egy-két évvel ezelőtti törvénymódosítás legalábbis lefékezi a nagyüzemi visszaéléseket, ennek értelmében a rendőrség elkobozhatta a lopáshoz használt járműveket is. De a jogszabályt könnyítették, és a félig szász, félig magyar Hans Hedrich környezetvédő aktivista arra hívja fel a figyelmet: a faipari piac legnagyobb szereplői is haszonélvezői az illegális erdőirtásoknak. Váczi István

No events