2019. augusztus 26. - Az ökológiai katasztrófa megmozgatta a magyar tűzoltókat is.
A hét végén több száz újabb helyen észleltek erdőtüzeket az Amazonas vidékének mintegy három hete lángoló dzsungelében a hivatalos adatok szerint. Január óta 78 383 erdőtüzet jegyeztek fel szerte az országban, ami önmagában is többéves rekord, és a szakértők szerint elsősorban az erdőirtásra és a nagy szárazságra vezethető vissza.
Jambrik Rudolf egy Facebook-bejegyzés szerint vállalta, hogy koordinálja azoknak a magyar tűzoltóknak a jelentkezését, akik mennének az Amazonas-medencébe. A felhívásban többek között az szerepel, hogy:
Lángokban áll földünk tüdeje, az amazonasi esőerdő. Amennyiben lenne lehetőség kijutni, és ott közös erővel megfékezni a lángtengert, hozzájárulnánk földünk és otthonunk megmentésében.
Jambrik ezredest megkereste a Blikk, aki azt mondta, tettre kész tűzoltókból nincs hiány, de egy ilyen misszió alapos felkészülést igényel. „Számomra nem is kérdés, hogy vállalnám-e, de ez egyelőre egy gesztusértékű felajánlás. Először is egy diplomáciai szintű felkérésre lenne szükség. Jelenleg elsősorban a levegőből oltanak, ezután jöhetnek majd a földi erők a parázslás megszüntetéséhez. Az idő azonban vészesen rohan, miközben percenként egy focipályányi erdő ég el.”
 
No events