2020. február 16. - Az amerikai autógyárnak fel kell függesztenie az erdőirtást az első európai Gigafactory tervezett területén.

Utasította egy német bíróság a Teslát, hogy azonnal állítsa le egy erdő kivágását, miután környezetvédők ezt célzó indítványt nyújtottak be. Az elektromos autókat gyártó cég első európai jármű- és akkumulátorgyárának leendő területén kezdte meg a tereprendezést Grünheidében, Berlin közelében.
A bíróság hangsúlyozta, hogy az intézkedése csupán ideiglenes, az ügyben további meghallgatások lesznek, várhatóan a jövő héten.
A környezetvédők szerint a 91 hektáros erdő kivágása veszélyezteti a környék vadvilágot és a vízkészletet – írja a BBC.
A Tesla, amely közel 300 hektárnyi területet vásárolt fel, hivatalosan még nem kapott építési engedélyt az úgynevezett Gigafactory felépítésére, arra azonban már igen, méghozzá a német környezetvédelmi minisztériumtól, hogy "saját felelősségére" megkezdje az építési terület előkészítését. Ennek keretében zajlik az erdőirtás, ami felbőszítette a Zöld Liga elnevezésű környezetvédelmi szövetség tagjait.
A gyárról a politikusok is vitáznak: a környezetvédelem mellett kardoskodók érvei ütköznek a beruházáspártiakkal. Többen máris attól tartanak, hogy a huzakodás rontja Németország imázsát, mint olyan helyét, ahol könnyű vállalkozni.
A Tesla 2021-ben nyitná meg az első európai Gigafactoryt, ahol évente félmillió autót gyártanának, és 12 ezer embernek adnának munkát. Jelenleg az Egyesült Államokban és a kínai Sanghajban működnek ilyen üzemei.

 

No events