2020. április 11. - A helyiek egy része zúgolódik, a polgármester felelősségét emlegeti a pénteki erdőtűz kapcsán.

Pénteken hat hektáron égett az erdő Budaörs határában, néhol egész közel a lakott övezetekhez. A település jó részén érezni lehetett a füstszagot, látni pedig még egész messziről, Törökbálintról, Érdről is lehetett a füstöt.
A tüzet szombat hajnalra oltották el teljesen önkéntesek és hivatásosok. Ők péntek késő délutántól, kora estétől étlen-szomjan harcoltak a lángokkal, legalábbis helyiek beszámolója szerint, akik ételt, italt vittek a tűzoltóknak.
A tűz oka még nem ismert, de többen azonnal emberi gondatlanságra gyanakodtak. Beszámolók szerint mindenesetre több tűzoltóautó is tilosban parkoló kocsik miatt akadt el az erdőhöz vezető utcák valamelyikében, ami biztosan nem segítette a munkálatokat.
Egy közelben lakó forrásunk szerint jó ideje kérik Wittinghoff Tamás polgármestert, hogy vezessen be forgalomkorlátozást, nehezítse a turistaforgalmat, tiltsa a parkolást a környéken. Az utóbbi időben ugyanis jelentősen megnőtt a forgalom a népszerű túraútvonalak felé vezető utcákban. Még péntek délelőtt egy önkéntes tűzoltó egy tilosban parkoló autó sofőrjével keveredett szóváltásba, délutánra pedig meg is lett a baj – mesélik a lakók. Ők azt nehezményezik, hogy az önkormányzat semmit sem lépett az ügyben, velük lekezelően kommunikált. Magának Wittinghoffnak hiába példálóztak azzal, hogy az utóbbi napokban számos helyhatóság alkalmazott korlátozásokat, lezárásokat, szerinte ez nem megoldás.
„Állítólag kijárási korlátozások léptek érvénybe, de hogy ki ellenőrzi ezt, azt nem tudom, mert az elmúlt négy hétben rendőrt nem nagyon láttam a városban.
Az önkormányzat arra nem volt képes, hogy egy szalagot jelzésértékűen kifeszítsen oda, ahol tényleg nem lenne szabad parkolni, hogy a tűzoltóautók meg tudjanak fordulni. Most is itt áll a tilosban egy autó, pont a tábla alatt. A mi utcánkban tíz-tizenöt fős csapatokba verődve sétálnak az emberek, nem zavartatják magukat. Ez a járványhelyzet miatt eleve veszélyes, a nagy forgalom miatt pedig egyéb baj is könnyebben történik” – háborgott az egyik lakos.
Április 14. éjfélig részleges települési zárlatot rendeltek el Budaörsön, a tűz helyszínét, vagyis a Csíki-hegyeket, valamint az odavezető túraútvonalakat lezárták. Ezek a helyszínek nem látogathatók, az oda közvetlenül vezető utcákban csak az ott lakással vagy tartózkodási hellyel rendelkezők közlekedhetnek. „Kérjük a budaörsieket, valamint a városunkba látogatókat, hogy a húsvéti ünnepek alatt maradjanak otthon. Amennyiben ez nem lehetséges, a kijárási korlátozás és a települési zárlat szabályait szigorúan tartsák be. Egyenruhás hatósági munkatársak ellenőrzik ezeknek a szabályoknak a betartását” – olvasható a városi honlapon.