2015. május 3. - Legkevesebb kilenc városban, valamint Bécsben, Párizsban és Montreálban is tüntetnek május kilencedikén a romániai famaffia és az erdőirtás ellen.

A tiltakozást a napokban közzétett oknyomozó riportfilm váltotta ki egyebek mellett, amely szerint a székelyföldi Rétyen is befektető Holzindustrie Schweighofer romániai képviselői nem csak elfogadják, hanem meg is jutalmazzák az illegálisan kivágott fák felkínálóit.
Korábban az Agent Green készített olyan rejtett kamerás felvételeket, amelyek azt bizonyítják, hogy könnyen kicselezhető az erdőradar, és gond nélkül lehet számla nélkül fűrészárut vásárolni.
Az Agent Green aktivistái szerint ezt a tevékenységet az ország 25 megyéjében űzik, a román megyéken kívül Hargita, Kovászna megyében is. A megyék listája: Suceava, Ilfov, Giurgiu, Calarasi, Tulcea, Konstanca, Prahova, Ialomita, Buzau, Olt, Teleorman, Dolj, Arges, Dambovita, Valcea, Mehedinti, Gorj, Iasi, Kovászna, Hargita, Galac, Vrancea, Temes, Bihar, Hunyad. A lista Bukaresttel egészül ki.
Gabriel Paun tájékoztatása szerint ott, ahol számla nélkül lehet fűrészáruhoz jutni, az erdőt illegálisan vágják ki. Az erdőradart úgy cselezik ki szerintük, hogy a kereskedők az egyéni kódot többször is felhasználják egy nap. A kód még akkor is használható, ha a rendőrség megállítja és megvizsgálja a rakományt, a rendőrség ugyanis nem jelölik be a dokumentumokban az ellenőrzéseket.
Az aktivisták arra panaszkodnak, hogy rendőrség nem végzi a dolgát, akkor sem lépnek, ha bejelentés történik, és tudják, a rakomány illegális.
A Facebookon bejelentett tiltakozáshoz Gyulafehérvár, Brassó, Kolozsvár, Nagyvárad, Nagyszeben, Focsani, Iasi, Ploiesti és Suceava csatlakozott eddig a külföldi városokon kívül.


No events