2015. május 6. - Sepsiszentgyörgy is csatlakozik ahhoz az interneten meghirdetett és népszerűsített országos megmozduláshoz, melyet a jogsértő hazai erdőirtások ellen szerveznek.

Szombaton, május 9-én 18 órakor a kormánybiztosi hivatal előtt tiltakoznak a háromszékiek, de Bukarestben, Gyulafehérváron, Nagybányán, Brassóban, Kolozsváron, továbbá Focşani-ban, Jászvásáron, Ploieşti-en, Nagyváradon, Szebenben, Suceaván, Târgoviştén és Vasluiban is az utcára várják az illegális erdőpusztítást ellenzőket.

A hazai tiltakozásokkal egy időben Bécsben, Párizsban, Montreálban, Londonban és Madridban is megmozdulásokat szerveznek az erdők megmentéséért. A szervezők felhívásukban arra figyelmeztetnek, hogy az ésszerűtlen kitermelés következtében, az 1989-es helyzethez képest Románia néhány év alatt erdőterületei több mint felét elveszítette.

A megmozdulás előzménye többek közt az az oknyomozó riportfilm, melyben a Holzindustrie Schweighofer (HS) szászsebesi gyára képviselői tudatosan fogadják a megvásárlásra felajánlott, illegális vágásból származó rönkfát, sőt, a rejtett kamerás felvételt készítő tárgyalópartnerüket pluszjuttatások lehetőségéről is biztosítják. Az Environmental Investigation Agency felvételei, illetve az Antena3 riportfilmje nyomán a napokban a külföldi sajtó is cikkezett az osztrák faipari társaság romániai tevékenységéről.

Az ellene felhozott vádakra, illetve a médiában megjelentekre a HS honlapján nyilvánosságra hozott közleményében reagált. Mint írják, a környezettudatos magatartás, a felelős fafeldolgozás támogatóiként a fenntarthatóság jegyében tevékenykednek. A társaság visszautasítja azon vádakat, miszerint támogatja vagy kedvezményezi az illegális faanyaggal történő tranzakciókat. A faanyag eredetét illetően a HS széles körű és hatékony rendszert működtet, és csak legálisan kitermelt, a hazai és uniós követelményeknek is megfelelő, dokumentumokkal rendelkező rönköt dolgoz fel – olvasható egyebek mellett a társaság tulajdonosa, Gerald Schweighofer által jegyzett dokumentumban. Jelzik továbbá, hogy megkezdték a beszállítókra vonatkozó belső rendelkezéseik felülvizsgálatát, az eljárás eredményeit nyilvánosságra hozzák, majd az illetékes hatóságok és civil szervezetek képviselőivel megvitatják azokat.

A riportfilm kapcsán megjegyzik, munkatársaik kijelentéseit szerkesztéskor kiragadták az eredeti kontextusból. Leszögezik: a HS részére szállított rönkfa csak legális kitermelésből származhat, beszállítóik pedig vállalják, hogy tiszteletben tartják a vonatkozó jogszabályokat. Ezt egyébként fűrészüzemeik kapujánál ellenőrzik, és határozottan visszautasítják a nemzeti, természeti övezetekből származó nyersanyag felvásárlását, még abban az esetben is, ha a rönkfa az erdőtörvénynek megfelelő kitermelés eredménye. Hangsúlyozzák: a HS törvénytisztelő módon tevékenykedik, és hasonló elvárásokat támaszt beszállítóival szemben is, együttműködik a hatóságokkal és az ellenőrzéseket végző intézményekkel, támogatva azok fellépését az illegális fakitermelés és kereskedelem megfékezésére.

Nincs engedélyük

Beadvánnyal fordult a napokban a megyei önkormányzathoz a bukaresti Bankwatch Románia Egyesület és a fogarasi Neuer Weg Egyesület, azt kérve Tamás Sándor elnöktől, azonnali hatállyal állíttassa le a Holzindustrie Schweighofer rétyi fűrészüzemének működését, illetve bírságolja meg a társaságot. A szervezetek április 30-án keltezett dokumentumában az áll: a telephelyen törvénytelenül zajlik a tevékenység, álláspontjuk szerint az osztrák befektető nem rendelkezik működési engedéllyel. Rámutatnak arra is, a rétyi fafeldolgozó villamosenergia-szükségletét biztosító hőközpont nem rendelkezik építési, de a szükséges, környezetvédelmi hivatal által kiállítandó engedéllyel sem.

Az ügyben legközelebb május 18-án tartanak közmeghallgatást. A szerkesztőségünkhöz Hans Hedrich, a Neuer Weg alelnöke által eljuttatott beadvány kitér arra is: az előző héten helybeliek értesítették a szervezetet arról, hogy a HS rétyi telephelyén áprilisban beindult a termelés. A feldolgozás előtt álló nyersanyagról és az ebből származó végtermékről fényképek is készültek (fotó), ezeket a megyei tanácshoz is eljuttatták. Demeter Virág Katalin

No events