2015. május 20. – A képviselőház plénuma szerdán, május 20-án elutasította az államelnök azon kérelmét, hogy tárgyalja újra az erdészeti törvényt.

Így a törvényhozók az eredetileg kidolgozott jogszabályt fogadták el. Korodi Attila, az RMDSZ képviselője a végszavazást követő plénumi felszólalásában elmondta, hogy üdvözli az újratárgyalási kérelem elutasítását, ezáltal Románia egy európai értékeken alapuló erdészeti törvényt fogadott el, amelynek gyakorlatba léptetése érdekében a közeljövőben még több munkát kell fektetnie mindenkinek, hogy konkrét és használható normatívák mentén alkalmazzák a törvény előírásait.

Korodi Attila hozzátette: a törvénytelen erdőgazdálkodásnak három okát nyomatékosította a szövetség az elmúlt két évben, a monopóliumok kérdését, a kínai közel-keleti exporttal kapcsolatos dilemmákat és a kiserdő-tulajdonosok kérdését, akik nem tudják őriztetni az erdőket, mert erdészeti üzemtervekhez kötik ezt.

„ Az RMDSZ javaslatára került be az a kezdeményezés, hogy aki rönkfával szeretne kereskedni annak kötelezően az általa kitermelt fa negyven százalékát fel kell dolgoznia. Ez azt jelenti, hogy kereskedő cégek kerülnek ki, és maradnak azok a cégek, akik termeléssel foglalkoznak, gyakorlatilag minden fa és nyereség ott marad a termelés közelében. Természetesen ezeket tovább lehet fejleszteni ott, ahol van erre lehetőség” – tájékoztatott Korodi, majd hozzátette, hogy az államelnök nem vitatta ezt a javaslatot, viszont a másik két sarkalatos kérdésben, amely az erdőtulajdonosokat és a monopóliumokat érinti, azokról külön véleményen volt.

„A nagy monopóliumok esetében, sajnos a liberálisok megfeledkeztek arról, hogy egy héttel ezelőtt meg voltak győződve arról, hogy nem szabad határt szabni a piaci részesedében. Erről a mai vitán már nem beszéltek, de jól tudjuk, hogy az egész erdészeti törvény elbutításában nekik ez volt az érdekük. Hangsúlyozták azt is, hogy a kis erdőtulajdonosoknak üzemterveztetniük kell, ez a legnagyobb tévedés, egész Európában a kiserdő-tulajdonosoknak az a kötelessége, hogy őriztessék a tulajdonukban lévő erdős területeket és a törvényben megszabott fát termeljenek ki évente, hektáronként. Romániában három köbméter bélyegezett fa kitermelését engedélyezi a jogszabály, amely kevesebb, mint az öt köbméter hektáronként átlagos évi növekedés” – tájékoztatott az RMDSZ szakpolitikusa, majd kifejtette: a mai viták során meggyőződtünk arról, hogy liberális párt kifogy az érvekből. Remélem, hogy nem óvják meg a törvényt az Alkotmány Bíróságon és belátják, hogy ez a járható út mindenki számára.