b_150_150_16777215_00_images_stories_erdokar_eurpeangypsymoth.jpg
2017. május 15. - Torontó városa légi permetezést kezd az európai gyapjaslepke populáció kordában tartására.

Torontó meghatározta a légi permetezés időtartamát és helyszíneit az európai gyapjaslepke (Lymantria dispar) fertőzés kezelésére irányuló folyamatos erőfeszítései részeként.

Az európai gyapjaslepke egy olyan pusztító rovar, amely Észak-Amerikában jelentős kártevőnek számít. A kártevő hernyója, a rovar lárvája lerágja a fák leveleit, így a fák érzékenyebbek a betegségekre és más rovarokra vagy az időjárással kapcsolatos tényezőkre. Toronto városa a szomszédos önkormányzatokkal és más kormányzati szervekkel együttműködve folytatni fogja az európai gyapjaslepke fertőzés kezelését.

A parkok, az erdészet és a városi szabadidőerdők gazdálkodási egységének munkatársai az integrált kártevőirtási (IPM) megközelítést alkalmazzák Torontóban az erdei kártevők kezelésében. Évente személyes felmérést végeznek az európai gyapjaslepke petecsomó-számok megállapítására a nagy kockázatú területeken. A felmérések segítenek meghatározni a fertőzés kitörésének küszöbszintjét. A gyapjaslepke ellenőrzési program elsődleges célja a sérülékeny fák védelme a közepestől a súlyos leromlásig.

Nyugat-Torontóban a fertőzés szintje olyan pontig ért el, hogy a mechanikai ellenőrzési módszerek és az egyes fák peszticidekkel történő földi permetezése már nem befolyásolja hatékonyan az európai gyapjaslepke populációt. A Foray 48B biológiai inszekticid vizes szuszpenzió, amely a hatóanyagot tartalmazza: jelenleg a Pest Control Products Act (regisztrációs szám: 24977) alatt nyilvántartott Bacillus thuringiensis subspecies kurstaki (Btk).

A permetezés május 18-tól június 10-ig tart a fertőzött területeken a város egész területén. A permetezés minden nap 5-7:30-ig tart.
A permetezés az időjárástól függ, és csak a megfelelő körülmények között szabad elvégezni. Ennek eredményeképpen a speciális permetezési dátumokat 48 órával előre kell kiválasztani, és az időjárási viszonyok megváltozása esetén törölhetők. Az érintett permetezési zónákban tartózkodóknak tájékozódniuk kell a toronto.ca/trees/gypsymoth webhelyen vagy a 311-es telefonszámon (ha Torontón kívüli a hívás, 1-855-551-5150).
A kétmotoros helikopter rendkívül kis térfogatú szórásos rendszerrel kb. 15-30 méterrel repül a fák fölött, és megszórja a területet. A légi permetezés során a helyi útlezárások érvénybe lépnek, hogy minimalizálják az alacsonyan repülő helikopterrel kapcsolatos lehetséges kockázatokat. A helyi utak lezárásáról értesítést kapnak.

A hatóanyag nem károsítja a felnőtt lepkéket és más rovarokat, méheket, halakat, madarakat vagy emlősöket. Megöli a fiatal hernyókat, amelyek jelen vannak a permetezéskor. A légi permetezésen keresztül a hatóanyag a fák lombjaira kerül, és a hernyóknak a kezelt leveleket kell elfogyasztaniuk, hogy hatékony legyen.

A lakosok egészsége és biztonsága, valamint a környezet egészsége Torontó városának elsődleges prioritás. A Kanadai Egészségügy megerősítette, hogy a hatóanyag nem okoz semmilyen jelentős egészségügyi kockázatot az embereknél sem a közvetlen vagy közvetett (azaz permetező) érintkezés által. A permetezett zónában tartózkodó lakosságnak nincs szüksége különösebb óvintézkedésre. Ha azonban a hatóanyaggal való kitettséget el kívánják kerülni, akkor a permetezés alatt és közvetlenül utána a lakásban maradjanak. A lakók a kerti bútorokat vagy szabadtéri játszótereket is lefedhetik a permetezést megelőzően.

Toronto Kanada legnagyobb városa, a negyedik legnagyobb Észak-Amerikában, és mintegy 2,8 millió embernek az otthona. Az üzleti élet, a pénzügyek, a művészet és a kultúra egyik globális központja, és következetesen a világ legélhetőbb városai közé sorolják. 2017-ben Toronto 150. születésnapja tiszteletére Kanadában egy évig tartó ünnepségek, emlékezések és kiállítások lesznek.

No events