2017. 08. 08. - A közelmúltban állt pályára a GhanaSat-1, Ghána első műholdja.

Az utóbbi időkben egyre több afrikai ország igyekszik bekapcsolódni az űr meghódításába.
A CubeSat típusú miniatűr műholdat a ghánai All Nations University College (ANUC) mérnökei tervezték, és júniusban érkezett meg a Nemzetközi Űrállomáshoz egy SpaceX rakétán. A GhanaSat-1 július közepén áll pályára. Richard Damoah, a NASA kutatója és a projekt menedzsere szerint a szerkezet már üzemel.
A kutató azt mondta a TechCrunch-nak, hogy a műholdnak két küldetése van: kameráival egyrészt Ghána partjait pásztázza, másrészt oktatási szempontból is szeretnék hasznosítani – a cél a műholdas technológia beépítése a középiskolás tantervbe.
A GhanaSat-1 az ANUC űrkutatási és technológiai laborjába fog jeleket küldeni.
Bár Nana Akufo-Addo, Ghána elnöke üdvözölte az indítást és gratulált a csapatnak, a program nem kapott kormányzati támogatást. A források nagy részét és a szükséges képzést Japán nemzeti űrügynöksége, a JAXA biztosította.
Az utóbbi időben egyre növekszik az afrikai országok érdeklődése az űrprogramok iránt. Nigéria első CubeSat-ja is azon a SpaceX rakétán utazott, melyen a GhanaSat-1. Napjainkban már Dél-Afrikának, Nigériának, Kenyának és Etiópiának is van saját űrügynöksége, sőt, a közelmúltban Angola is bejelentette, hogy az elkövetkező években műholdat bocsát fel.
Elsie Kanza, a Világgazdasági Fórum afrikai csoportjának vezetője szerint pánafrikai kísérletek is vannak az űrprogramok koordinálására, például az Afrikai Unió űrpolitikájának és -stratégiájának kidolgozása.
Damoah bízik benne, hogy a GhanaSat-1 fejlesztésének hatására a kormány is bekapcsolódik majd egy második ghánai műhold finanszírozásába.
Ezen felbocsátás után immár élvezzük az elnök és a kabinet támogatását
– mondta a szakértő. Damoah hozzátette, már várják a GhanaSat-2 létrehozását. A szerkezethez a tervek szerint nagy felbontású kamerák tartoznak majd, melyekkel képesek lesznek megfigyelni az országban zajló illegális bányászatot, vízhasználatot és erdőirtást.

No events