2018. március 10. - Szlovákia fejlődött a hulladékgazdálkodás terén, az újrahasznosítás szempontjából azonban továbbra is a leggyengébbek közé tartozik az Európai Unióban.

Szlovákia fejlődött a hulladékgazdálkodás terén, az újrahasznosítás szempontjából azonban továbbra is a leggyengébbek közé tartozik az Európai Unióban - derült ki az Európai Bizottság legfrissebb jelentéséből. 
Az Európai Bizottság szerint Szlovákiában túl sok szemét végzi a hulladéklerakókban. 2016-ban a kommunális hulladék 66%-át helyezték el a hulladéktelepeken, csupán a szemét 23,2%-át hasznosították újra - beleértve a komposztálást. Ezzel szemben az uniós átlag ennek az aránynak csaknem kétszerese. 
A bizottság ugyanakkor előrelépést lát a műanyagra vonatkozó európai szintű stratégia terén. "Bízunk benne, hogy a stratégia, amelyet az idei év elején európai szinten fogadtak el, Szlovákiának is segít majd a probléma megoldásában" - jelentette ki Ladislav Miko, a küldöttség vezetője. 
Az EB szerint Szlovákiának több adózási ösztönzőt kéne használnia, amelynek bevezetése a nemzeti kormányok kompetenciájába tartozik. A környezetvédelmi minisztérium már előkészítette a hulladéklerakás díjára vonatkozó reformtervezetet, amelynek célja a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás ösztönzése. A hulladéktörvény módosítását - amellyel a tárca többek között a mikrotén zacskók kötelező díját vezette be - Miko "helyes irányú lépésnek" nevezte. 
Az EB kitért az erdőgazdálkodás képviselői és a természetvédők között kialakult fakitermeléssel kapcsolatos konfliktusra is, amelybe a nyilvánosság a Mi vagyunk az erdő "My sme les" elnevezésű kampány keretében kapcsolódott be. "A fakitermelés emelkedik és negatív hatással van a szlovák ökoszisztéma stabilitására" - áll a jelentésben. 
A bizottság szerint a levegő minőségének javítását célzó intézkedések késlekednek, főként a közlekedés és a háztartások fűtése terén. Problémát látnak abban is, hogy túl kevés a levegő minőségének mérésére szolgáló mintavételi hely az országban. A környezetvédelmi minisztérium a helyzet javítása érdekében levegővédelmi stratégiát készít elő, emellett a lakosok számára tájékoztató portált indított a megfelelő fűtésmódokkal összefüggésben. 

 

No events