2018/03/12. - A megyei vadgazdálkodási és erdészeti főosztály az erdei faiskolák bővítését tervezi. A projekt lényege, hogy megfelelő számú, jó minőségű ültetőalanyokat neveljenek a lakosság igényeinek kielégítésére és az erdőtelepítésekhez.

Jelenleg 140 erdei faiskola működik a megye erdőgazdaságaiban, összesen 62 hektáros területen. Az utóbbi években az állami finanszírozás hiánya miatt a vállalatok leginkább az erdővédelemre, a munkavédelmi felügyelet biztosítására és a géppark felújítására fordították a pénzforrásaikat. A gazdaságokban működő faiskolákat nem fejlesztették olyan mértékben, ahogyan azt a korszerű erdőgazdálkodás megkívánná.
Kárpátalján 695,8 ezer hektár területet borítanak erdők. Az erdei faiskolák jelentik az erdők bölcsőjét, ahol a jövő fái növekednek. Jelenleg nincs elegendő faiskola Kárpátalján, ezért döntöttek a hálózat bővítéséről és az ültetőalanyok termesztési technológiájának korszerűsítéséről. Hamarosan a megye valamennyi erdészetében faiskolát létesítenek - tudatta a Kárpátaljalap.net.

 

No events