2019. július 26. - Ukrajna elnökének "Az erdők védelmére és az erdészeti erőforrások ésszerű felhasználására vonatkozó egyes intézkedésekről és a természeti erőforrások védelmére irányuló" rendelete teljesítésének keretein belül az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai a Kárpátaljai Megyei Ügyészség eljárási útmutatása szerint blokkolták a Kőrösmezői Állami Erdészeti Gazdálkodás mezőháti (Rahói járás) tisztviselőinek illegális tevékenységét.

A hatóságok megállapították, hogy a vállalkozás több szerkezeti részlegének alkalmazottai különösen nagy mennyiségben végeztek jogosulatlan fakitermelést és faanyag-értékesítést. A faanyagot a gyanúsítottak a helyi famegmunkáló vállalatoknak adták el.
Az állami vállalkozások területén engedélyezett vizsgálatok során a rendőrök nagy mennyiségű fát és fűrészárut találtak származási papírok nélkül, valamint hivatalosan be nem jegyzett faipari termékeket. Ezen felül számos munkajogsértést tártak fel, különösen munkavállalási engedélyek hiányát és képzetlen munkavállalók alkalmazását.
Az előzetes információk szerint az ilyen visszaélésekből az erdészeti tisztviselők több mint 300 ezer hrivnya "profitot termeltek". A szakértők vizsgálják a környezeti károk mértékét.
Jelenleg az illegális rendszer egyik szervezője ellen büntetőeljárást indítottak.
Az ügyben még tart a nyomozás.

 

No events