b_150_150_16777215_00_images_stories_szemelyek_ferencgalamb2013.jpg
2019. október 6. - A vatikáni Szent Péter bazilikában tartott misével nyitotta meg vasárnap Ferenc pápa a katolikus egyház Amazónia-szinódusát.

Szentbeszédében a katolikus egyházfő bírálta az erdőtüzeket, így az Amazonas-vidéken nemrégiben jelentős károkat okozó, „pusztító érdekekből” gyújtott tüzeket.
„A pusztító érdekből gyújtott tűz, amely nemrégiben Amazóniát dúlta fel, nem azonos az evangéliumi tűzzel” – mondta a pápa.
Hozzátette: az efféle „pusztító” tűz célja egyebek mellett „a különbözőségek elégetése, annak érdekében, hogy mindent és mindenki egyformává tegyenek”.
A háromhetes tanácskozáson, amelyen Dél-Amerikából és a világ más részeiből érkezett püspökök, valamint a térség előtt álló kihívásokkal foglalkozó külső szakértők vesznek rész, az őshonos népek helyzetét, az Amazonas vidékének környezeti pusztulását és más, egyházon belüli kérdéseket vitatnak meg.
A szinódus cíne, amelyen egyebek mellett Cristoph Schönborn osztrák bíboros és Erwin Kräutler emeritus amazóniai püspök is jelen vannak, Amazónia: új utak az Egyház és egy átfogó ökológia számára.
A tanácskozás a szerdán közzétett munkadokumentuma szerint az Egyház részéről válaszokat sürget a nehéz helyzetben lévő és súlyos veszélyeknek kitett amazóniai térség számára – írta a Magyar Kurír.
A növekvő erdőirtás és a súlyos erdőtüzek jelentős kárt okoznak a világ legnagyobb esőerdejében. Ferenc pápa 2015-ös enciklikájában felhívta a figyelmet a környezetvédelem és az általános felmelegedés elleni küzdelem fontosságára.

 

No events