b_150_150_16777215_00_images_stories_kulfold_ausztraliai_bushfires2020.jpg
2020-01-07 - A sok-sok közösségi médiás sikoltozás mellett érdemes néha azért híreket is olvasni Ausztráliából.

A nemzetközi sajtó tömegpánik-keltő szakosztályának állásfoglalásával szemben ugyanis legkevésbé sem a klímaváltozás tehető felelőssé az Ausztráliát pusztító tűzvész miatt, hanem a hülyeség, a gonoszság és a nemtörődömség. Vagyis a szándékos gyújtogatások és a környezet nem megfelelő kezelése.
Két cikket érdemes kapásból elolvasni. A Specator ausztráliai kiadása arról ír, hogy tízezer piromán tizenéves garázdálkodik az országban. A szerző számításai szerint a tűzesetek 87 százalékát emberek okozzák, aminek több mint a felét szándékosan. Több száz ember van jelenleg is őrizetben szándékos gyújtogatás miatt, jelentős részük még a kamaszkoron innen. Elhanyagolt, bántalmazott és/vagy értelmi fogyatékos fiatalok okozzák a katasztrófák jelentős részét. A lap természetesen nem tagadja a klímaváltozást (ahhoz még nagyobb bátorság kell), csak állítja, hiába a meleg és a szárazság, kell még szikra is a tűzhöz.
Hogy a bokortüzek ekkora pusztítást végezzenek, ahhoz persze nem elég pár száz vagy ezer gyújtogató, kellett hozzá az ausztrál politikusok iszonyú ostobasága és nemtörődömsége. Mert tizenvalahány éve úgy döntöttek, a természetet érintetlenül kell hagyni, nem szabad sem tűzvédő folyosókat vágni, sem a száraz, elhalt növényzetet elszállítani az erdősült területekről, mindent úgy kell hagyni, ahogy van. Ami már csak azért is iszonyú kreténség, mert nemhogy a szándékos gyújtogatásokkal nem kalkulál, hanem az emberi jelenlétből következő véletlen tűzesetekkel sem. A felkészületlenség és az ostobaság az, ami miatt az ausztrál tűzoltók a hadsereg segítségével sem tudnak megbirkózni a tüzekkel.

b_150_150_16777215_00_images_stories_kulfold_ausztral_vedekezett2020.jpg
A Daily Mailben jelent meg a másik javallott cikk, ami bemutat egy ausztrál farmert, aki telibeszarta az államot és kivágta a fákat a háza körül. A környéken az ő háza és birtoka maradt csak épségben, a többi mind szénné égett. A bíróság persze lépett, 100 ezer ausztrál dollárt büntetést szabott ki rá természetrongálás és fapusztítás miatt, de Sheahan úr, a környék egyetlen elővigyázatos farmere, aki megúszta a tűzvészt, kitart amellett, hogy helyesen döntött. Egyébként egy insta posztban Ausztrália leghíresebb szülöttje, Russel Crowe is elbüszkélkedett a tűzfolyosóival, amik megakadályozták birtokának pusztulását.
Lehet okolni nyugodtan a klímaváltozást mindenért, de érdemes emellett értelmes, cselekvőképes felnőttként végiggondolni, milyen következményei lehetnek tetteinknek és elmulasztott tetteinknek. Mert a sok-sok magamutogató klímatánccal, a homlokráncolva megkötött egyezményekkel és közösségi médiás siránkozásokkal bizony nemcsak eloltani, hanem megelőzni sem lehet a tüzeket. Annál inkább csatornákkal, tűzfolyosókkal és a gyújtogató gyermekek megfegyelmezésével.

 

No events