b_150_150_16777215_00_images_stories_terkep_ausztraltuzek2020.png
2020. január 11. - Az ausztráliai bozóttüzek elleni harc hónapok óta tart, ebbe a küzdelembe egyre több híres ember igyekszik besegíteni. 

A sztárok persze (Nikole Kidmantől kezdve Pinken és Russel Crowe-n keresztül egészen Elton Johnig) általában nem állnak be tűzoltónak, és nem mennek önkéntesként ételt osztani az otthonaikból evakuált ausztráloknak. Ehelyett azzal segítenek, amiből sok jutott nekik:
a saját pénzükkel és a saját népszerűségükkel.
A népszerűségüket részben arra használják, hogy felhívják az emberek figyelmét az Ausztráliában zajló természeti katasztrófára, részben pedig arra, hogy másokat is adományozásra ösztönözzenek.
Így tett Celeste Barber is, az ausztrál komikus, aki legendás Instagram-oldaláról is híres, ahol rengeteg öniróniával és még több humorral fordítja le hétköznapira a csillogó instavilág legnépszerűbb pózolós kliséit.
Barber, aki a Facebookon indított adománygyűjtő kampányt, az Új-Dél-Walesben élő anyósáról közzétett videóval kezdte meg az akcióját és hihetetlen mennyiségű pénzt kalapozott össze. Egy hét sem kellett ahhoz, hogy 45 millió dollárt (kb. 9,2 milliárd forintot) ajánljanak fel a világ minden tájáról rajta keresztül. A 37 éves humorista ugyanakkor a hatalmas adakozási kedvet látva folyamatosan újabb és újabb célokat tűz ki. Eredetileg 30 ezer ausztrál dollárt (kb. 6,1 millió forintot) célzott meg, de a cikkünk írásakor már 50 millió ausztrál dollárnál (azaz több mint 10 milliárd forintnál) járt az elérni kívánt összeg.
Ausztrália időjárását tavaly novemberben, az ottani tavasz idején rendkívüli hőség és szárazság jellemezte. Ez a tavasz volt 120 éve az ország legszárazabbja, volt, hogy 47,1 fokot is mértek. Az apokalipszist idéző tüzek azóta pusztítanak, de a nyár miatt fokozódó hőség (a hőmérséklet napközben a 48 fokot is elérheti) még nehezebbé teszi a tüzek megfékezését. Idén januárban már rendkívüli állapotot kellett hirdetni Ausztráliában, ahol a pusztító katasztrófa miatt 23 ember halt meg és több mint 1200 lakóház semmisült meg. A tűz a vadvilágot is pusztítja, becslések szerint január elejére egymilliárd állat halhatott meg a mostani bozóttüzekben.
De ki kapja meg azt a rengeteg pénzt amit emiatt a katasztrófa miatt Celeste Barber összeszedett és mit lehet tudni arról, hogy hogyan használhatják fel ezt a bozóttüzek megfékezésére, illetve a katasztrófa áldozatainak megsegítésére szánt pénzeket?
Kinek gyűjt a Facebook népe?
A Barber által meghirdetett kampány messze a legjobban teljesítő adakozási akció jelenleg. (Bár a pucér fotóit jótékony célból áruló Instagram-modell akciója is elég sikeres volt, négy nap után 700 ezer dollárnál tartott.) A humorista gyűjtésének a kedvezményezettje az új-dél-walesi vidéki tűzoltók adomány alapja. Ezt az adományalapot a facebookos gyűjtés „regisztrált jótékonysági szervezetként” tünteti fel.
A New South Wales Rural Fire Service  (röviden NSW RFS) egy állami fenntartású, de javarészt önkéntes tűzoltókat tömörítő tűzoltó szervezet Új-Dél-Walesben, Ausztrália dél-keleti részén fekvő államában, ami egyszerre a legnépesebb és a bozóttüzek által egyik leginkább sújtott az ausztrál államok közül.
Az NSW RFS-nek, azaz a dél-walesi vidéki tűzoltóknak az adományalapját 2012-ben hozták létre. Ezen az alapon keresztül az NSW RFS a legutóbbi elérhető beszámoló szerint 2017 júliusa és 2018 júniusa között összesen kicsivel több mint 768 ezer ausztrál dollárnyi támogatást kapott, ez akkori árfolyamon kb. 156 millió forintnak felel meg. 
Ez azt jelenti, hogy a másfél évvel ezelőtti teljes éves adománynak több mint a kétezerszerese gyűlhet össze most a bozóttüzek miatt csak a Barber által meghirdetett akcióban.
A rendkívüli támogatás beosztásának és elköltésének a megszervezése – ahogy azt Shane Fitzsimmons, az új-dél-walesi vidéki tűzoltók főparancsnoka a Guardiannek el is mondta – nagy kihívást jelent. Igaz, a főparancsnok ezt a kihívást örömtelinek nevezte. Sőt, azt is megígérte: mindent meg fognak tenni azért, hogy
a pénzt a tűzoltásra és a tűz károsultjainak megsegítésére úgy költsék el, hogy az a leghatékonyabb legyen, és hogy ezek a költések összhangban legyenek az adakozók eredeti szándékaival.
Facebook-adakozás: egyszerű de nagyszerű?
A facebookos adakozásnak az az előnye, hogy egyszerű használni, anonim adakozást is lehetővé tesz, és nincs semmilyen egyéb díja. Így a Barber által meghirdetett akcióban is bárki részt vehet néhány kattintással és a világ egészen más pontjairól – akár Magyarországról is – felajánlhatja a saját támogatását anélkül, hogy ezzel további teendője vagy költsége lenne.

Tudja, hova megy a pénze, amit az égő esőerdőkre adományozott?
Óriási adakozási hullám indult a Facebookon az amazóniai erdőtüzek miatt, sok ezer magyar több tízmillió forintot gyűjtött össze, elsősorban az Amazon Watch nevű szervezetnek. Megkérdeztük őket, mennyit kaptak eddig, és mit csinálnak vele.
A Facebookon való adakozásnak ugyanakkor van egy fontos hátránya is. A közösségi oldal a PayPal Giving Fundon keresztül juttatja el a támogatásokat a gyűjtések kedvezményezettjeinek, vagyis nem egyből és nem közvetlenül ér célba az így gyűjtött pénz. (Erről az Index már akkor is írt, amikor nyáron az amazóniai erdőtüzek miatt sok ezer magyar kezdett gyűjtésbe.)
A gyűjtés lezárulása után a Facebook szerint 45 napja van a PayPal Giving Fundnak, hogy a kedvezményezett szervezethez eljuttassa a pénzt.  Ha nem „jóváhagyott” szervezetről van szó, akkor az átfutási idő ennek a kétszerese, vagyis 
akár három hónapnál hosszabb időbe is telhet, mire a pénz eljut oda, ahova azt küldik.
Ez persze nem feltétlenül jelent nagy problémát, de amikor épp egy akut vészhelyzetről van szó, amikor az épp pusztító bozóttüzek megfékezésére adakoznak az emberek, fontos lehet tudni, hogy hónapokba is beletelhet, mire a segítség célba ér.
Arról, hogy a dél-walesi vidéki tűzoltók adományalapja vajon mikor kapja meg azt az összeget, ami 10 milliárd forintnál is több lehet a gyűjtés végére, nincs elérhető hivatalos információ. A Celeste Barber által meghirdetett adakozás kedvezményezettje regisztrált jótékonysági szervezet, így elvileg a 45 napos rövidebb átfutási idő vonatkozik rá. De mivel a humorista újabb és újabb célösszegeket ad meg, most még azt sem biztos, mikor zárul le a gyűjtés.
Vannak mindenesetre olyan adományozók, akiknek a pénze várhatóan csak áprilisban ér majd célba
– írja az ABC News olyan adakozókra hivatkozva, akiknek a PayPal adománykövető rendszere jelzi előre ezt. Ennek ellenére Barber csütörtökön (a gyűjtés lezárása előtt) az Instagramon már arról beszélt, hogy a pénz a Facebook, a PayPal és az NSW RFS tájékoztatása szerint is „úton van".  
Csak a tűzoltóknak jut belőle?
Celeste Barber többször is beszélt arról, hogy nem csak a tűzoltóknak gyűjt, és szeretné, ha az általa indított adakozáson keresztül összegyűlt pénzből jutna a bozóttűz halálos áldozatainak családjaihoz és az érintett vadvilág megsegítésére is. De egyáltalán nem biztos, hogy ez kivitelezhető, mivel az ausztrál humorista kifejezetten az új-dél-walesi vidéki tűzoltók adományalapjának kezdett el gyűjteni.
Ez a vagyonalap kizárólag az Új-Dél-Wales államban működő tűzoltók támogatására jött létre, szigorú szabályzata van arról, hogy mire költheti a beérkező adományokat. Épp ezért egyelőre nem világos, hogy a most összegyűjtött több milliárd forintnyi támogatást hogyan lehetne szétosztani más államok tűzoltószervei és egyéb karitatív szervezetek között.
Többen kritizálják azt, hogy az NSW RFS-t ilyen hatalmas összeggel támogatják most az emberek, mert Ausztrália több államában is súlyos problémát jelentenek a bozóttüzek, nem csak Új-Dél-Walesben (ahol amúgy Barber anyósáék élnek). Azért is többen kritizálták ezt az adakozást, mert az új-dél-walesi tűzoltókat támogató alap valójában egy állami szervhez tartozik.
Az Ausztrál Nemzeti Egyetem vészhelyzetkezelési szakértője, Michael Eburn szerint:
Az embereknek meg kell érteniük, hogy kinek adományoznak valójában: Új-Dél-Wales kormányának.
Ezt azért tartják sokan problémásnak, mert azt mondják: a tűzoltás közfeladat, az NSW RFS pedig egy állami szerv, amelyet az új-dél-walesi a kormány finanszíroz, vagy legalábbis a kormánynak kellene finanszíroznia. Ezzel szemben a tűz által okozott természeti károk és az, hogy rengeteg embernek kell átmenetileg vagy örökre elhagyni a korábbi otthonát sokkal inkább azok a problémák, amelyeket adakozással érdemes orvosolni, mondják a kritikusok.
Nem biztos, hogy az adakozók tudták, hogy kizárólag egyetlen állam tűzoltóinak a megsegítésére és nem az egész ország megmentésére indult igazából a később óriási méreteket öltő gyűjtés.
Valószínűleg ezért beszélt kedden Shane Fitzsimmons, az NSW RFS főparancsnoka is arról, hogy mielőtt elkezdenék felhasználni az adományokat, megpróbálják felmérni, mi lehetett az adományozók eredeti szándéka. Az új-dél-walesi vidéki tűzoltóság korábban még csak azt állította, hogy az adományok közvetlenül a tűzoltók javát fogják szolgálni. Ez extrém esetben akár azt is jelenthette volna, hogy
olyan felszerelésre költik a pénz egy részét vagy egészét, amit korábban a kormány nem biztosított a tűzoltók számára, ahogy arra Michael Eburn vészhelyzetkezelési szakértő is rávilágított.
Más szervezetek is gyűjtenek
Az új-dél-walesieken kívül más ausztrál tűzoltószervezeteknek is gyűjtenek, egy Victoria állam tűzoltói részére indított adakozáson is több mint 600 millió forintnyi pénz gyűlt össze, szintén a Facebookon. Victoriában emellett a kormány is létrehozott egy kormányhivatalt, kifejezetten azért, hogy az állam tűz utáni felépülését támogassa. A Bushfire Recovery Victoria 50 millió ausztrál dollárral indult el, a vezetésével Kan Layt, a korábbi victoriai rendőrbiztost bízták meg.
De nemcsak tűzoltó szervezetek várják a felajánlásokat a jelenlegi bozóttüzek miatt, hanem egy rakás segélyszervezet is. Azoknak a karitatív szervezeteknek, amelyeket a CNN az adakozni vágyók figyelmébe ajánl, jellemzően nem konkrétan a mostani tüzek oltásához, hanem az általános katasztrófaalapjukba érkeznek be a támogatások.
Összeállt Ausztráliában az 500 ezer hektáros gigatűzfészek, 220 ezer embert evakuálnak
Bekövetkezett az, amitől napok óta tartottak Ausztráliában: az ausztrál Sky News szerint Új-Dél Wales és Victoria állam határán 500 ezer hektáros gigatűzfészekké egyesült az eddigi három nagy különálló tűzfészek. 
A CNN szerint 220 ezer embert szólítottak fel a hatóságok lakhelye elhagyására saját biztonságuk érdekében. Új-Dél Walesben eddig 2000 otthon semmisült meg, ezért kérik, a tűz útjában lakókat, meneküljenek, mielőtt csapdába esnek. 
Az időjárás sem segíti majd az oltási munkálatokat, az előrejelzések szerint ugyanis erős szél, hőség és villámlás kíséri a katasztrófát.  Scott Morrison miniszterelnök nehéz napokat jósolt a keleti államoknak.
Bekövetkezett az, amitől napok óta tartottak Ausztráliában: az ausztrál Sky News szerint Új-Dél Wales és Victoria állam határán 500 ezer hektáros gigatűzfészekké egyesült az eddigi három nagy különálló tűzfészek. 
A CNN szerint 220 ezer embert szólítottak fel a hatóságok lakhelye elhagyására saját biztonságuk érdekében. Új-Dél Walesben eddig 2000 otthon semmisült meg, ezért kérik, a tűz útjában lakókat, meneküljenek, mielőtt csapdába esnek. 
Az időjárás sem segíti majd az oltási munkálatokat, az előrejelzések szerint ugyanis erős szél, hőség és villámlás kíséri a katasztrófát.  Scott Morrison miniszterelnök nehéz napokat jósolt a keleti államoknak.
A tűzvész miatt olyan erős légszennyezettség alakult ki Ausztrália egyes területein, sőt, még azokon túl is, hogy Canberrában több ország nagykövetségei is bezárt. Észtország ideiglenesen Sydneybe helyezte át külképviseletét, Írország és Olaszország már a héten korábban bezárta nagykövetségét, és Izrael is figyelmeztette állampolgárait, hogy a veszélyes levegő miatt késhet az ügyintézés.
A magyar nagykövetségen is szünetel a konzuli ügyfélfogadás, derül ki a külképviselet honlapján közzétett üzenetből. A nagykövetség arra kéri az embereket, hogy halaszthatatlan konzuli ügyekben forduljanak a sydneyi és a melbourne-i konzuli irodához, vészhelyzet esetén pedig egy ingyenesen hívható telefonszámon is elérhető a konzuli segélyvonal. 
A Sydneytől mintegy 3 órás autóútra, a szárazföld belsejében fekvő Canberrában különösen súlyos a levegő szennyezettsége az országot sújtó óriási tűzvész miatt. A füst a szomszédos Új-Dél-Wales államból száll a fővárosba. A helyi hatóságok a helyzet súlyosságára tekintettel a korábbi gyakorlatukkal ellentétben már nem 24 óránként frissítik a légszennyezettségi tájékoztató adatokat, hanem óránként. Az ausztrál tűzvész a jelek szerint váratlanul érhette az országot, miközben 2008-ban az ausztrál kormány megrendelésére már készült egy jelentés arról, hogy a bozóttüzek intenzívebbek lesznek, korábban kezdődnek és tovább tartanak majd.
Pénteken tízezrek tüntettek a klímaváltozás ellen Ausztráliában, azonnali lépéseket követelve a konzervatív kormánytól. A tiltakozók egyúttal bírálták azt a módot, ahogyan a canberrai kabinet a bozóttüzeket kezelte. Ausztráliában több mint 10 millió hektár földet perzselt fel a tűz szeptember óta. Legalább 26-an életüket vesztették a lángokban, amelyek otthonok ezreit emésztették fel.
Sydneyben, Melbourne-ben, Brisbane-ben, Adelaide-ban, Hobartban és Canberrában, illetve kisebb városokban is utcára vonultak az elégedetlenkedők. A tüntetők azt követelték a kormánytól, hogy minden – a bozóttűz miatt keletkező – költséget álljon, a kényszerszállásoktól kezdve az önkéntes tűzoltók fizetésén át a kártérítésekig. Többen lemondásra szólították fel Scott Morrison ausztrál miniszterelnököt.
Melbourne-ben zivatar, Sydneyben pedig forróság és füst fogadta a tiltakozókat, akik közlekedési fennakadásokat okoztak. 
Azért vonultunk utcára Sydneyben, mert kegyetlenül dühösek vagyunk
– mondta Mehreen Faruqi, az ausztrál zöldek egyik szenátora.
Ahogy mozgalmunk nő, egyre bátrabb és radikálisabb tetteket kell végrehajtanunk, hogy felrázzuk Scott Morrisont és kollégáit a klímaválságot tagadó tévképzeteikből, és kipenderítsük őket a kormányból
– tette hozzá.
Az ausztrál meteorológiai intézet előző nap beszámolt róla, hogy a 2019-es nyár volt a legforróbb és legszárazabb nyár az országban azóta, hogy rögzíteni kezdték az időjárási adatokat. A szakértők egyértelműen az időjárás számlájára írták a súlyos bozóttüzeket.

No events