2020. március 17. - Az Agrárminisztérium tavaly augusztus végén jelentette be, hogy a jövőben jelentősen megemelkednek az erdőtelepítési támogatások.

A tervezett intézkedések valós ösztönzést jelentenek a gazdálkodóknak ahhoz, hogy legalább a gyengébb termőhelyi adottságú földek esetében elgondolkodjanak az erdők létrehozásán.
Az erdőgazdálkodás megoldást kínál a klímaváltozásra, ezért a kormány célul tűzte ki az ország fával borított területeinek, az erdőtelepítéseknek a növelését. Ezért hirdették meg az Erdősítés támogatása című felhívást, s erről hallhattak tájékoztatást az érintettek szerdán Szarvaskőben. Szabóné Balla Marianna, a község polgármestere elmondta, mintafaluja kívánnak lenni a projektnek.
– Mivel az önkormányzatok is benyújthatják a pályázatokat, így mi is megtesszük. A mintaerdősítést az Egererdő Zrt.-vel közösen végezzük majd. Ez azt jelenti, hogy mi leszünk az egyik példa arra, hogyan működik ez a folyamat, az utófinanszírozási rendszer, a fásítás. Úgy döntöttünk, tíz hektáron kezdjük el a telepítést. Jövő héten feltérképezzük a területet, reméljük, megkapjuk a tervezési szakvéleményt, év közepén pedig benyújtjuk a tervezetünket – fogalmazott a település vezetője.
Ősz Gusztáv, az Egererdő Zrt. vezérigazgató-helyettese arról szólt, erdő- és ültetvénytelepítésre lehet a támogatást kérni, s az erdősített terület az erdővé való átminősítés után végleg erdő marad. Kizárólag meghatározott fafajok telepíthetők ipari célra, mint például az akác vagy a nemes nyár.
– Az előzetes talajvizsgálat alapján kivitelezési terv készül, amely meghatározza a telepíthető fafajokat – hangsúlyozta a szakember. Mint mondta, kiegészítő támogatást is igénybe lehet venni kerítés-, villanypásztor-, padkaépítésre. Molnár Helga

 

No events