2020. június 25. - Régóta tudjuk, hogy a légkörben növekvő szén-dioxid megkötésére és a klímacélok elérésére a bolygó erdőtakarójának növelése is nagy segítség lenne. 

A BBC szerint azonban nem mindig segítünk azzal, ha faültetésre buzdítjuk az embereket – ha az adott helyen nem honos fákat ültetnek ugyanis, akkor lehet, hogy többet ártanak vele, mint használnak.
Az ENSZ például meghirdette a Bonn Kihívást (Bonn Challenge), aminek a célja 350 millió hektárnyi fás terület visszaállítása 2030-ra. A gond csak az, hogy a kihívás keretein belül a vállalkozó kedvű gazdák és magánemberek nem mindig azokat a fákat ültetik, amelyek őshonosak a tájon, hanem azokat, amire a legtöbb támogatást kapják, ami még ronthat is a helyzeten.
Chilében például a támogatások 75 százaléka új erdők ültetésére ment el, ami azt jelenti, hogy a már meglévő monokultúrák helyett másfajta fákat ültettek a kijelölt területre. Így ugyan az erdőtakaró mennyisége megnövekedett, ezzel egyenes arányban azonban csökkent az őshonos fafajták száma.
Így megkötött szén mennyisége nem növekedett annyira, mint a natív erdőknél tette volna, ráadásul a biodiverzitás is csökkent. 
A BBC által említett kutatás szakértői megjegyezték, hogy így felesleges lehet elkölteni a közpénzt, hiszen nem éri el a célját az erdőültetés, és nem lesz kevesebb a légkörben lévő szén-dioxid mennyisége. Nagy Nikoletta

No events