2021. február 20. - Huszonkilenc somogyi gazda, polgármester és vadásztársasági elnök adott ki közös nyilatkozatot az erdőket felszántó illegális motorosok miatt.

Ugyanis egyre gyakoribb az illegális terepjárós, quad- és terepmotoros forgalom a külső-somogyi településeken. Ez komoly károkat okozhat a természetnek, s zavarja az erdőlátogatókat. Az érintettek arra hívták fel a figyelmet: a természetjárás törvényben rögzített és íratlan normáit nem mindenki ismeri, illetve tartja tiszteletben – írja a sonline.hu.
A problémát felvető polgármesterek, gazdálkodók és a vadásztársaságok képviselői szerint az elharapózó illegális terepjárós, terepmotoros és quados forgalom már egyre több konfliktushoz vezet.
A terepjárósok és quadosok az utóbbi időben többször is feltűntek a környéken – mondta Schádl Szilárd karádi polgármester.
A felázott, sáros területen a nagy terepgumis gépek könnyen tönkretehetik az utat. Olyan barázdát csinálnak, hogy a többi jármű csak nehezen vagy egyáltalán nem tud közlekedni. Településünkhöz nagyjából 5200 hektár külterület tartozik- Az ismeretlen közlekedők többször is kárt okoztak a földutakban, melyek karbantartásáról az önkormányzat gondoskodik. A javításra több millió forintot kell fordítani.
Karádon mezőőr is segíti a megelőzést, és Schádl Szilárd szerint bírságra számíthatnak az illegálisan közlekedők, ha sikerül tetten érni őket.
– A gépek tönkreteszik a gyalogosok, a kerékpárosok és a gazdálkodók által is használt földútjainkat. Ezenkívül letapossák a gazdák terményeit is – áll abban a felhívásban, amelyet a Sefag Zrt. osztott meg honlapján. – A meredek domboldalakon komoly talajpusztulást okoznak.
Erdei versenypálya
A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság (SMRFK) a lap érdeklődésérere egyebek mellett azt is közölte: Somogy megyében elsősorban a Siófoki Rendőrkapitányság illetékességi területén emelkedett meg azoknak a száma, akik az erdőket nem annyira a természet iránti szeretetből keresik fel, hanem inkább versenypályának használják az erdei utakat. A járműveikkel zavarják az erdők rendjét, az állatok nyugalmát. Ez az őszi szarvasbőgés időszakában kiemelten kártékony és veszélyes is.
Éppen ezért a Siófoki Rendőrkapitányság munkatársai az együttműködő szakemberekkel közösen rendszeresen tartanak összehangolt akciókat – tájékoztatott a rendőrség.
Ezek célja az erdészeti, a természetvédelmi, és a közlekedési szabálysértések elkövetésének megelőzése, megakadályozása, valamint az elkövetők felelősségre vonása. Az erdőkben a jogsértések megelőzése érdekében a jövőben is számítani lehet az összehangolt akciókra.
Quad a desedai bringaúton
Beszámolók szerint nemrég egy bicajos a desedai kerékpárúton találkozott quadosokkal. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság lapunkat arról tájékoztatta: erdőterületet csak gyalog, lóval vagy kerékpárral szabad látogatni. Oda autóval, motorral, quaddal és egyéb motoros járművel – az erdőgazdálkodással összefüggő tevékenység kivételével – tilos a behajtás.
Természetkárosítás
A Tisza-tónál is súlyos büntetésekre számíthatnak a szemetelő, gondatlan horgászok. December közepén brutális fáradt olaj szennyezés járta be a híradásokat, ott a nyomravezetői díj már sok millió forintra rúg. Szenttamáson a patak vize vörösre változott, miután egy gyárból engedtek ismeretlen anyagot a vízbe. Tokajnál brutálisan elpusztítottak több ezer halat és kétéltűt. Tiszaugnál vágtak tarra illegálisan egy idős erdőt, noha korábban a Kúria úgy döntött, a tarvágásokat minimalizálni kell. Vigyázzunk, költési időszakban egyáltalán ne vágjunk se fát, se bokrot.

 

No events