b_150_150_16777215_00_images_stories_szombathely_irottko2021_k.jpg
2021. április 6. - Fegyveres osztrák katonák vannak az épület környékén.

A koronavírus-járvány miatti lezárások óta egyre többen húznak bakancsot és próbálják ki a természetjárást. A Vas megyében élők egyik legkedveltebb úticélja a Kőszegi-hegység. Több száz, melegebb idő esetén több ezer kiránduló igyekszik Velemből, Cákról, Kőszegről, Bozsokról indulva fel az Írottkőre, nem csak a Kőszegi-hegység, hanem egész Dunántúl legmagasabb pontjára.
Az osztrák és magyar határon álló kilátóból tiszta időben igazán impozáns látvány tárul a szemünk elé. Nem csoda, hogy nagyon sok túrázónak az írottkői 882 méteres csúcs meghódítása a célja. Így volt ez a hosszú hétvégén is, amikor több olvasónkat osztrák katonák fordították vissza a kilátótól.
Utánajártunk a hozzánk érkezett leveleknek, és kiderült, hogy valóban lezárták az Írottkő tetején található kilátót a magyar turisták előtt.

b_150_150_16777215_00_images_stories_szombathely_irottko2021jpeg2_k.jpg
A Dunántúl legmagasabb pontjára csak az osztrák túrázókat engedik fel, mert a kilátó nagyobb része Ausztriában van. Ráadásul a bejárat is az osztrák oldalon található.
Így most csak Ausztria felől lehet megközelíteni az épületet, 72 óránál nem régebbi negatív teszt birtokában. Egyébként ott Ausztriából sem lehet átjönni Magyarországra.
Az osztrák katonák most már szalaggal jelzik a határt. A koronavírus kitörése óta a tagállamok közötti határt csak a hivatalos átkelőknél szabad átlépni. Az Írottkő-kilátó látogatása, ami zöldhatár, a schengeni-övezeten belüli átlépését jelenti, tehát már régóta szabálysértésnek számít.
Az osztrákok tudomásunk szerint azonban csak most szalagozták le a kilátót. Talán azért most, mert ahogy arról már korábban beszámoltunk, Ausztria ismét szigorított a beutazási szabályokon.
Kisőrsi Zsófia

No events