2021. szeptember 22. - A 52. Eucharisztikus Világkongresszus alkalmából állított emlékkeresztet ünnepélyes keretek között áldotta meg, benedikálta Felföldi László pécsi megyéspüspök Tamási-Miklósvár Parkerdőben kedden.

Ünnepi köszöntőjében dr. Szilágyi Péter, a nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos elmondta, az emlékkereszt egyszerre tükrözi múltunkat, jelenünket és jövőnket.
Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos – a Süli János miniszterrel együtt – halaszthatatlan kormányzati elfoglaltság miatt távol maradó Potápi Árpád János államtitkár nevében mondta el köszöntő beszédét. Elhangzott: az elmúlt hetek közösségi eseményei mindannyiunkat megerősítettek abban, közösségünkben erő van. Az erő abban rejlik, amelyet mindannyian személyesen is megtapasztalhatunk, hogy valamennyiünket a Gondviselő kegyelme és szeretete átölel. Hozzátette: szerte a világon a kereszt jelképe a kor az az adott közösség gondolkodásának és értékrendjének.
Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott beszédében felidézte édesapja emlékét, aki mindig elragadtatással beszélt az 1938-as Eucharisztikus Kongresszusról, az elsőről hazánkban, amelynek köszönhetően az egész világ Magyarországra és Budapestre figyelt.
Gőbölös Péter, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatója beszédében elmondta, a lélekemelően lezajlott világrendezvény, az 52. Eucharisztikus Kongresszus emlékére az idei évben huszonegy keresztet állított a huszonegy állami erdőgazdaság az ország különböző gyönyörű tájain. A keresztek megáldási ünnepségei mindenhol szeretetben megtörténtek vagy megtörténnek. A Tamási – Miklósvár Parkerdőben található emlékkeresztet munkatársai kétkezi munkával, az erdeinkből származó kocsánytalan tölgy faanyagból hozták létre, melyhez a tamási plébánia közössége az alapgödör megásásával szimbolikusan járult hozzá.
Nagy Bálint az Agrárminisztérium erdőkért felelős osztályvezetője elmondta: az erdő az állandóságot és a kiegyensúlyozottságot szimbolizálja, az ember számára lelki megnyugvást is hoz. Felföldi László pécsi megyéspüspök pedig arról beszélt, hogy Isten, amikor megteremtette a világot, gyönyörű világot teremtett, és ebbe elhelyezte az embert. Az ember az életben bárhol van, üzenete van a szeretetről és a szenvedésről.
Lelket erősítő beruházás
Gőbölös Péter beszédében elhangzott még, hogy a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. az elmúlt tíz évben több, a lelket erősítő beruházást valósított meg: például saját terve alapján és saját munkaerővel megépítette, majd a – Szent Hubertusnak a vadászok és erdészek védőszentjének tiszteletére – benedikáltatta a kereszt mellett található fakápolnát, mely az elődeink által létrehozott és általuk fenntartott parkerdőben rendkívül népszerűségnek örvend.