2021. november 3. - Az Egyesült Államokban 574 szövetségileg elismert indián törzs található.

Mindegyik egyedi kultúrával, nyelvvel és földgazdálkodási megközelítéssel rendelkezik. A legtöbben nagyra becsülik a kapcsolatot a növényekkel és más élőlényekkel. Az ilyen kapcsolatok létfontosságúak sok amerikai őslakos kultúrája, egészsége és gazdasága szempontjából.
„A növények élelmet, gyógyszert, kézműves anyagokat és gazdasági lehetőségeket biztosítanak” – mondta Tommy Cabe. "Egyszerre hordoznak spirituális, szertartási és kulturális jelentést." Cabe a cseroki indiánok keleti közösségének (Eastern Band) tagja, és a törzs természeti erőforrások osztályán dolgozik. Körülbelül hat évvel ezelőtt lett részese az Eastern Band és az USDA Forest Service közötti megújult kapcsolatnak. „Szilárdabb kötődésre törekedtünk az Erdészeti Szolgálattal való kapcsolatunkban” – mondta Cabe. Erre a klímaváltozás miatt volt szükség. Az éghajlatváltozás hatással van az erdőkre és az őshonos növényekre támaszkodó közösségekre. Sok közösség most készül egy olyan jövőre, ahol a kulturálisan jelentős növények kisebb kínálattal rendelkezhetnek.
Az egyik ilyen növény a sochan, más néven zöldfejű tobozvirág. Ennek a magas évelőnek a nyár végén sárga virágai és nagy, sötétzöld, mélyen karéjos levelei vannak. Minden tavasszal az Eastern Band of Cherokee indián tagjai szochan leveleket szüretelnek, főznek és esznek. Ezek az ételek nem olyanok, mint a dollárban fizetett ételek egy élelmiszerboltban vagy étteremben. Sokkal többet képviselnek – bizonyos esetekben a természettel való lelki kapcsolatokat.
Történelmileg a törzsi tagok szochan leveleket gyűjtöttek egy olyan területen, amely jelenleg a Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén található Nyugat-Karolinában. A hivatalos parkszabályzat azonban megtiltotta a szochan betakarítását. Általában tilos bármilyen növényt nemzeti parkban gyűjteni, bár vannak kivételek a törzsek tagjaira vonatkozóan. A törzsi élelmezési szuverenitás és a szochanhoz való hozzáférés helyreállítása érdekében ezeken a közterületeken Cabe és a törzs más szakértői együttműködtek az Észak-Karolinai Arborétummal és Michelle Baumflekkel, a Forest Service Déli Kutatóállomásának szakértőjével. Baumflek azzal kezdte, hogy interjúkat készített a közösség tagjaival a jelenlegi szochan betakarítási gyakorlataikról, és információkat gyűjtött arról, hogyan készítették, főzték és osztották meg a sochant a közösségen belül. Ezután hozzájárult egy megfigyelési protokoll elkészítéséhez, és segített azonosítani a nemzeti parkban található lehetséges gyűjtőhelyeket.
Az előzetes eredmények arra utalnak, hogy a hagyományos betakarítási módszerek nem károsítják a növényeket, sőt, nagyobb növekedést eredményezhetnek. „Néhány cselekményt keményen büntetünk, de ez a folyamat része” – mondta Cabe.
2019-ben a Cherokee Indiánok keleti közössége és a National Park Service megállapodást írt alá, amely visszaállította a törzsi tagok jogát, hogy szochant szedjenek a parkban. Ez a kutatás megmutatja, hogyan lehet a hagyományos ökológiai ismereteket beépíteni a szövetségi gazdálkodási politikákba. „Azon dolgozunk, hogy megfeleljünk a törzsi prioritásoknak a kulturálisan jelentős növények esetében” – mondta Baumflek. „Ebbe beletartozik a növényekhez való hozzáférés, valamint a hagyományos tudás kifejezésének és gyakorlásának képessége azáltal, hogy beépítjük az erdőgazdálkodásba.” Baumflek és mások a Déli Kutatóállomáson a cseroki indiánok keleti közösségével más kulturálisan fontos növényfajokkal is dolgoznak, beleértve a medvehagymát vagy a fehér tölgyet és a ginzenget. A más indián közösségekkel kötött partnerségek a sweetgrassre, a rivercane-re, és más közös érdekű projektekre összpontosítanak. „Átírjuk az erdőgazdálkodás történelmét” – mondta Cabe.
Sarah Farmer, Déli Kutatóállomás

b_150_150_16777215_00_images_stories_kulfold_sochan_usak.jpg
Fiatal sochan, amelyet a Snowbird Ifjúsági Központban ültettek el Cherokee-ban, Észak-Karolinában. A növények helyi genotípusokat képviselnek, és a North Carolina Arboretum Germplasm Repository termesztette a központ számára a Cherokee Preservation Foundation-nel együttműködve. (Az USDA Forest Service fotója: Sarah Farmer)

b_150_150_16777215_00_images_stories_kulfold_fehertolgy_usak.jpg
A fehér tölgy azon fajok közé tartozik, amelyeket a cseroki indiánok keleti kzösségének tagjai kosarak készítésére használnak. A kosárrá váló fák mérete változó lehet, és az erdőgazdálkodási előírások biztosíthatják, hogy bőségesen legyen. (Az USDA Forest Service fotója: John Schelhas)