b_150_150_16777215_00_images_stories_kulfold_kanadaioserdo2021k.jpg
2022. február 4. – „Néhány őserdő a kritikus ökoszisztémákban van, néhány nem”

Brit Kolumbiában (BC) az őserdők fakitermelésének leállítására indított kampány ügyesen van megcsinálva. Az érzelmeket célozza meg, szép erdei képek mutatásával, és íme, támogatással terjed. Hé, abba kellene hagynunk az olaj, a műanyag és más nem megújuló energiaforrások használatát is, akkor mit lenne?
Erdészeti ágazatunknak mélyreható tanulmányozásra és objektív mérlegelésre van szüksége. Egyszerűsítenünk kell az erdőkiegyenlítési törvényt. Ez a két dologról szól: Az erdészet továbbfejlesztése a szén-dioxid-lekötő, megújuló növényi alapú gazdaság irányába; és a biológiai sokféleség csökkenésének minimalizálása. A többi kívánságunk e prioritások köré illeszkedik majd. Gondolj a biológiai sokféleségre
Néhány őserdő a kritikus ökoszisztémákban van, mások nem. Vegyük figyelembe a szén-dioxidot; egy tipikus középkorú, telepített erdő évente több szenet köt meg, mint egy idős őserdő. Jelentős erőforrásokat fektetünk az erdei panorámák megmentésére, a vágásterületek tervezésére és a faállományok meghagyására a kedvünkre, így támasztjuk alá a természetes B.C. képet, ami hamis. Erdeink korlátozottak. Bármilyen erdőt is tervezünk és művelünk a személyes igényeinknek, az elveszi a jó tervezést és a fenntartott erdőket a kritikus biológiai sokféleség és a növényi alapú gazdaság számára. Kegyetlen erőforrás-fogyasztók vagyunk, és kivesszük a részünket a növekedés és fogyasztás alapú gazdaság támogatásából. Társadalomként sokat importálunk, máshol masszív nehézipart fejlesztünk, miközben tovább haladunk a szórakoztató jellegű életmód termékek és szolgáltatások felé. Globálissá válunk, és olyan munkahelyeket teremtünk, amelyek támogatják a jómódúakat abban, hogy a BC természetvédelmi vidékén maradjanak és játszhassanak, ezáltal növelve a szakadékot a gazdagok és a nem túl gazdagok között. Ki kell venni a részünket a nehéziparból, annyit termelni, amennyit fogyasztunk a meglévő és kialakulóban lévő faalapú technológiákkal, a szennyező és nem megújuló anyagok helyettesítésével, miközben közepes jövedelmű karriert és felfelé irányuló társadalmi mobilitást teremtünk. Időszámításunk előtt, még hatalmas erdőterülettel rendelkezünk, és ez lehetőséget ad arra, hogy valódi környezetvédők legyünk, miközben egyenlőbb társadalmat hozunk létre, de van még mit átprogramoznunk. Az erdészeti biogazdaság más országokban komolyan fejlődik. Időszámításunk előtt, itt is jelentős erőfeszítéseket tettünk a fejlesztések érdekében, de ez megakadt. Együtt kell működnünk, stabilizálódnunk kell, és be kell ruháznunk az erdőgazdaságunkba. Dan Talbot Talbot Fakitermelő Kft. Merville, B.C.