2015.09.23. - A tragikomédia határát súrolta, hogy 2004-ben két hónap alatt mindössze száz ember jelentkezett a rendőrségnél engedélyért
Az illegálisan tartott fegyverek közül jelentős, százezres tételt képviselnek az engedély nélküli, 7,5 Joule-nál erősebb csőtorkolati energiájú flóbertpuskák és -pisztolyok is – hívta fel figyelmünket tegnapi cikkünk nyomán egy vadász. Szavaiból kiderült, a hatalmas tétel hatóságok előli eltűnése egy 2004-es, még Lamperth Mónika belügyminisztersége idején született rendeletnek „köszönhető”.
A rendszerváltás után, 1991-től 2004-ig gyakorlatilag szabadon lehetett idehaza flóbertfegyvereket kapni, ám akkor az MSZP-s Lamperth Mónika belügyminiszter úgy döntött, efféle eszközöket a jövőben kizárólag engedéllyel lehet birtokolni – mondta lapunknak Szabó György vadász. Kiderült, mivel a határozat előtt hivatalosan senki nem tartotta nyilván, ki, miért és mennyi ilyen fegyvert vásárolt idehaza vagy külföldön, a rendőrségnek fogalma sem volt arról, hány darab lehet az állampolgárok tulajdonában. Lapunk rendvédelmi forrásokból úgy értesült, ma alig valamivel több mint tízezer ember tart magánál hivatalosan olyan flóberteszközt, amelynek torkolati energiája meghaladja a 7,5 Joule-t – s durván kilencven-százezer ilyen fegyver a hatóságok számára láthatatlan.

A 7,5 Joule azért fontos határkő, mert e fölött Magyarországon már lőfegyvernek minősül az eszköz – legyen szó lég- vagy flóbertpuskáról.

Az ügyre és 2004-es dilettáns kezelésére Szabó szerint jellemző volt, hogy az akkori BM és annak vezetése az európai szabályok átvételével indokolta döntését – ám ezek az elvek érdekes módon csak idehaza számítottak érvényesnek, de például Ausztriában, Németországban vagy a szomszédos Szlovákiában már nem. Olyannyira, hogy az említett államokban ma is különösebb gond és megkötés nélkül beszerezhetők ezek az eszközök.

Szinte már a tragikomédia határát súrolta, hogy 2004-ben két hónap alatt mindössze száz ember fordult a rendőrséghez engedélyért – miközben korábban egy-egy karácsony előtt ennek a tételnek akár a dupláját is eladta egy jobb helyen álló fővárosi üzlet – fogalmazott Szabó György. Kifejtette, akinek van flóbertfegyvere, az ma szinte kizárólag Szlovákiából, különböző kerülőutakon vagy profi csempészektől szerzi be a szükséges lőszert, s ugyancsak onnan rendel alkatrészt is. Beszélt arról is, hogy efféle fegyverekkel nem lehet rapsickodni – itt ugyanis jellemzően olyan csekély a torkolati energia, hogy azzal már egy vastagabb alumíniumlemezt sem lehet átlőni. Erre a célra egyértelműen a 0.22-es kispuska az orvvadászok slágerterméke – húzta alá. Lázin Miklós András

No events