2017. május 16. - Fiatal hölgyeket is soraiban tudó lovas polgárőr-csoport alakult nemrég a rátóti egyesületen belül.

Rövidesen nemcsak a tagoknak, hanem a négylábúaknak is vizsgázniuk kell, hogy hivatalosan is szolgálatot vállalhassanak.
- Tavaly a művelődési ház által szervezett szüreti programon a lovasok ismét részt vettek. Mivel régóta foglalkoztunk azzal a gondolattal, hogy ilyen csoportot létrehozzunk, tájékoztattuk őket tervünkről - mondta Farkas László, aki tíz éve elnöke a most 35 tagú egyesületnek. - A hónapokig tartó előkészület után a legutóbbi közgyűlésen megalakítottuk a lovas csoportot hat taggal.
A csapat motorjával, Kauker Martinával a nagymamája házánál lévő mini lovardában találkoztunk. A 23 éves lány magával ragadó lelkesedéssel mesélt arról, hogy már hatévesen nyeregbe szállt, tízévesen pedig saját lova volt. Nem mellesleg amatőr szinten díjugrató.
Nekem a lovaglás nem csupán hobbi, életforma is, hiszen mindennap foglalkozom a három lóval. Bértartásban született nálunk Erisztoff kilenc évvel ezelőtt, április 28-án. Én április 29-ei vagyok... Sokat járok ki terepre, ilyenkor 10-15 kilométert is megteszek a társaimmal. Találkoztam már illegális szemetelővel, megjegyeztem a kocsijának a rendszámát, amit továbbadtam. Ez a jövőben majd hivatalos lesz. Az ember messziről megismeri a vadorzót a rejtőzködéséről, felszereléséről. Hogy félek-e a rossz emberektől? Nem, hiszen nekünk a jövőben sem kell velük foglalkozni, csupán jelzést adni a rendőrségnek vagy a társaimnak. Különben is, a tizennyolc éves Sarzsi majd megvéd! Mivel korábban a rendőrségnél szolgált, senkitől nem fél. Múltkor vele találtam meg az erdő szélén az egyik elkóborolt kutyát, illetve volt, hogy rátámadt egy csahos, de azt a feléje irányzott rúgással elzavarta maga mellől.
A lovas csoport tagjaira még ezután vár az elméleti és gyakorlati felkészítés, ahol majd a lovaknak ügyességi feladatokat, amolyan bátorságpróbákat kell teljesíteniük. Persze a paripákhoz meg kell szerezni mindenféle hivatalos papírt, mert a csoport csak így teljesíthet szolgálatot, számíthat központi támogatásra. Gazdik még csak eztán kapnak lovas formaruhát, s azt tervezik, hogy a sisakjukra videókamerát szerelnek fel, amelyekkel rögzíthetők a szolgálat alatti események. Farkas László büszkén említette, hogy a tagságuk nagy része fiatal. Martináékhoz hasonlóan a három motoros és a három quados is összeköti a hobbiját a szolgálattal, amikor megfordulnak a településrész határában. Ez utóbbiak számos esetben a rendőrökkel közösen úttalan utakon járnak fatolvajok, orvvadászok és más illegális tevékenységet folytatók után kutatva. A két nyugdíjas polgárőr pedig a Gyulafirátótot átszelő 82-es főúton segíti át a diákokat főleg reggelente, mivel a 30-as táblára zömében fittyet hánynak az autósok.
Az egyesület elnöke rövidesen felkeresi a külterületeken gazdálkodókat, köztük a Verga vezetőit is, hogy a lovas csoport megalakulásával kínálkozó új lehetőség kihasználásáról együttműködési szerződést kössön.  Mátételki András