b_150_150_16777215_00_images_stories_ZALAERDO_koszoruzas20171114.jpg
2017. november 14. - Konferencia és koszorúzás

Kaán Károly szellemiségét, szemléletét, munkamorálját kell tovább vinnünk nekünk, kései utódainak, a ma erdészeinek. Kaán Károly Trianon után megmutatta, hogyan tudunk talpra állni a veszteségeinkből.
Ezt dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár jelentette ki kedden a „Kaán Károly tovább élő szellemisége” című konferencián, melyet a Zalaerdő Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület rendezett Kaán Károly születésének 150. évfordulója alkalmából a Medgyaszay Házban.
Kaán Károly 1867. július 12-én született Nagykanizsán. Az erdőmérnök, akadémikus, gazdaságpolitikus és államtitkár felrázta a magyar erdészeket és irányt mutatott nekik, amikor 1920-ban a trianoni békediktátum elvette Magyarország erdeinek 84 százalékát. Az alföldi erdősítés atyja volt, messze előremutatva ő javasolta saját út- és vasúthálózat kiépítését az erdők feltárása érdekében és azt is kezdeményezte, hogy az erdészetek ne lábon adják el a fát, hanem kitermelve és feldolgozva.
A konferencián Szentpétery Sándor, az Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója is szólt a résztvevőkhöz, kiemelve: az erdészszakma ma is ugyanolyan küzdelmes időszakot él át, mint amilyenben Kaán Károlynak és kortársainak kellett helyt állnia a XX. század első felében.
– Az utóbbi években megújítottuk szakmai törvényeinket, átalakult az oktatás, kutatás és a szakigazgatás is – idézte fel. – Meghatározó szerep hárul ránk a vidéki élet fenntarthatóságában, az élhető környezet megóvásában és a klímaváltozás hatásainak mérséklésében is.
A konferencián szó esett többek közt az erdészeti szakképzésről, a legújabb tudományos kihívásokról és az országszerte megvalósított közjóléti fejlesztésekről.
Dr. Bitay Márton Örs államtitkár utóbbi kapcsán elmondta: 2010 óta 16 milliárd forint jutott közjóléti funkciók fejlesztésére, melyek rendkívül kihasználtak.
A konferencián Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége elnöke emlékplakettel köszönte meg az államtitkárnak az erdőtörvény megújítása kapcsán végzett munkáját.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Sze okt. 17 @11:00 - 12:00AM
55. FAGOSZ Fakonferencia október 17-18.