2019. december 27. - Mintegy hatvan vadász gyülekezett péntek reggel, Dunaszentmiklós határában, a Betlehempusztai vadászház környékén.

Kürtszóra, innen indult a fácánra „éhes” had a környékbeli erdőségbe. Ám most, nem csak a vadászszerencse kísértése volt a cél, hanem a jótékonykodás is. A rendezvényen résztvevők mindegyik ugyanis hozzájárult a tatabányai Szent Borbála Kórház gyermekosztályának támogatásához.
Mintegy tíz évvel ezelőtt, a Fejér Megyei Vadászkamara kezdeményezésére rendeztek először jótékony céllal vadászatot. Azóta ez az eseménysorozat országossá vált. Ezen a napon, december 27-én ugyanis kis országunk ma már minden megyéjében rendeznek jótékonysági vadászatot. Szűkebb hazánkban idén a dunaszentmiklósi Rákóczi Vadásztársaságnak volt a házigazda..
Farkas László, a vadásztársaság elnöke elmondta, hogy több mint másfél millió forint jött össze, amely összeg tovább nőhet, miután egy vadászjelenetet ábrázoló festményt is elárvereztek még a közös ebédet követően. Azt is megtudtuk tőle, hogy 174 fácánt és egy Mátyás madarat ejtettek el a társak. A csapatban többek között olyan ismert személyiségek is feltűntek, mint a Nemzet színésze, Bodrogi Gyula, vagy az olimpiai bajnok úszó, Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke.
– „Csak” tizenöt éve vadászok – mondta Wladár Sándor. – Annak idején a bátyám beszélt rá, hogy menjek el vele. Számomra azóta ez szenvedéllyé vált, amelynek ma is az egyik legszebb pillanata a cserkelés. Számomra azonban nagyon fontos a vadak tisztelete, ám, amióta elnök vagyok már jóval kevesebb időm jut erre a tevékenységre. Most viszont nagy örömmel jöttem ide…
Bodrogi Gyula színművész korelnöke volt az eseménynek, így neki jelentette a „végeredményt” Farkas László.
– Érdekes, de csak vadászat közben nem szoktam elfáradni – jegyezte meg a 86. életévében járó művész. – Gyerekkoromban csúzlizással kezdődött a vadászszenvedélyem. Aztán kollégám, Benkő Gyula győzködésére 1971-ben váltam hivatalosan is vadásszá. Ez egy olyan társaság, amelyben még soha nem éreztem rosszul magam. A mostani hajtás során három fácánt lőttem, ebből két kakas volt, egy pedig tyúk. Büszke vagyok magamra, bár a negyedik lövésem nem talált célba. Nagyon élvezem ezt a tevékenységet, hiszen hazánk csodálatos tájain fordulhatok így meg. Ilyen számomra ez a mostani helyszín, a Vértes és Gerecse környéke is.
Petrik József

No events