b_150_150_16777215_00_images_stories_szemelyek_trump_reuters.jpg
2020. január 22. - A korábbi előrejelzések tévedéseire hívta fel a figyelmet az amerikai elnök

A klímaváltozásról szóló nemzetközi viták széles spektrumán Donald Trump és Greta Thunberg jelképezi manapság a két végletet – az amerikai elnök és a tizenhét éves svéd klímaaktivista is felszólalt tegnap a svájci Davosban megkezdődött 50. Világgazdasági Fórumon.
A tanácskozás előtt közzétett, a fórum szervezői által összeállított jelentés szerint az öt legfontosabb kockázat mindegyike összefügg a környezettel. Erre a veszélyre igyekezett felhívni a figyelmet a fórum egyik beszélgetése, amely a Klímaapokalipszis megakadályozása címet kapta, s amelyen Greta Thunberg a világ vezetőit korholva kijelentette: a globális felmelegedés elleni küzdelem terén a tettek helyett csupán üres ígéreteket tesznek. – Az önök tétlensége olaj a tűzre – mondta.
Egészen más hangot ütött meg a fórumon elhangzott beszédében Donald Trump. Az amerikai elnök elítélte a közelgő apokalipszisről szóló jóslatokat, mondván: ez az optimizmus, nem a pesszimizmus ideje. – Ők a múlt őrült jövendőmondóinak örökösei. Az 1960-as években túlnépesedési válságot jósoltak, az 1970-es években tömeges éhezést, az 1990-es években az olajtermelés végét. Ezek a vészmadarak mindig ugyanazt követelik: teljes hatalmat, hogy úrrá legyenek, átalakíthassák és irányíthassák életünk minden aspektusát. Sosem hagyhatjuk, hogy a radikális szocialisták tönkretegyék a gazdaságunkat és elpusztítsák a szabadságunkat – hangoztatta Trump. Hozzátette ugyanakkor: elkötelezettek vagyunk Isten teremtményeinek, világunk természeti szépségének megőrzése iránt, ezért az Egyesült Államok csatlakozni fog az ezermilliárd fa elültetését célzó globális kezdeményezéshez, amelyet most hirdetnek meg Davosban.
Az elnök szerint optimizmusra ad okot az amerikai gazdaság helyzete, amely szerinte három éve tartó elnöksége óta fordult pozitív irányba. Érdemei közé sorolta a 3,5 százalék alá csökkent munkanélküliségi arányt, hétmillió új munkahely megteremtését, 12 ezer új gyár megnyitását, az adócsökkentéseket, a középosztály megerősítését, valamint azt is, hogy az amerikai gazdaság nem szorul energiaimportra. Dicsérte a Kínával megkötött egyezményt is, amely a kereskedelmi korlátok lebontására és pénzügyi szektorának megnyitására kényszeríti Pekinget. Kottász Zoltán