2020. január 29. - Az elmúlt harminc évben kétszázezer hektárt ültettek be, most felgyorsulhat a folyamat

Mintegy 11 ezer hektárnyi új erdő létrehozásához járulhat hozzá a közeljövőben a Vidékfejlesztési program, az eddig elnyert pályázatoknak köszönhetően az elmúlt években mintegy 6500 hektáron valósultak meg telepítések. Az agrártárca várakozásai szerint a növekvő támogatásoknak köszönhetően ez évtől új lendületet kap a folyamat, a magángazdálkodók mellett az állami erdészetek mintegy 550 hektárral bővítik az erdőállományt.
Jelentősen hozzájárult a hazai erdőterületek növeléséhez a Vidékfejlesztési program. A mintegy húszmilliárd forintos támogatásnak köszönhetően az elmúlt időszakban 6500 hektárnyi új erdőt telepítettek a hazai gazdálkodók – tudta meg lapunk.
Az Agrárminisztérium arról tájékoztatott, hogy 2020-tól új lendületet kapnak az erdőtelepítések, amihez saját forrás felhasználásával az állami erdőgazdaságok is hozzájárulnak. A tervek szerint az állami erdészetek további 550 hektárral bővítik az erdőállományt.
Az agrártárca szerint a telepítési kedvet az elmúlt időszakban hozott intézkedések is javították. – Azzal, hogy a korábbinál ösztönzőbb támogatáspolitika megvalósításába kezdtünk, a jövedelempótló támogatás összegét pedig az eddigi hektáronkénti 172 euróról 432 euróra emeltük, sikerült felhívnunk a gazdák figyelmét az ágazat kínálta lehetőségekre – fogalmazott a minisztérium.
Új kiválasztási kritériumot is bevezettek a közelmúltban, amely a gyengébb adottságú mezőgazdasági területek erdősítését ösztönzi. – Az intézkedésekkel az volt a célunk, hogy a gyenge termőképességű mezőgazdasági területeken a gazdáknak versenyképes és vonzó megoldássá tegyük az erdőtelepítéseket – közölték.
A tárca adatai szerint a Vidékfejlesztési programon belül eddig összesen 1300 támogatási kérelem érkezett az erdősítési pályázatra, az igényelt terület meghaladja a 11 ezer hektárt. A támogatói döntések folyamatosak, a felhívás pedig még napjainkban is nyitva van, így továbbra is várják azon gazdák kérelmeit, akik elkötelezik magukat e hosszú távú befektetés mellett.
Az eddig létrehozott összes új erdőterület mintegy fele, nagyjából háromezer hektár Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében létesült. Emellett Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Pest megye együttes részaránya is megközelíti a 25 százalékot. Kevés kivételtől eltekintve az ország keleti és középső része az, ahol eddig a legtöbb erdőtelepítés történt a támogatások segítségével.
A 2014-től elérhető támogatási program lassan a végéhez közeledik, a következő európai uniós költségvetési ciklus előkészítés alatt áll. – Az látható már most is, hogy a közös agrárpolitika forrásainak jelentős részét környezet- és klímavédelmi célokra kell majd fordítaniuk a tagországoknak.
Így 2020 után is folytatódhatnak azok a fontos támogatási programok, amelyek a környezeti és éghajlatváltozás kihívásaira adnak válaszokat. A részletek tervezése folyamatban van, melynek során a szakmai szervezetek véleményére is kíváncsi a tárca.
Magyarország az elmúlt évszázadban összességében csaknem megduplázta erdőterületét, ami világviszonylatban is igen sikeres folyamatnak mondható. A rendszerváltozás óta mintegy 200 ezer hektár új erdőt ültettek a gazdák és a magánerdészetek, ezzel az erdősültség mára meghaladja a 21 százalékot. A 2030-ig szóló erdőstratégia célja, hogy ez az arány 2050-re elérje a 27 százalékot.
A statisztikai hivatal jelentése szerint annak érdekében, hogy ez a vállalás teljesüljön, a következő évtizedekben több százezer hektár új erdő telepítésére lesz szükség.
Köpöncei Csilla

 

No events