b_150_150_16777215_00_images_stories_egyetem_meszaros_kisalfold.jpg
2020. szeptember 8. - A Botanikus Kert egyik legforgalmasabb sétaútja mellett avatták fel prof. dr. Mészáros Károly mellszobrát.

A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának tegnapi tanévnyitóján emlékdiplomákat is átadtak.
A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának tanévnyitó napja keretében, a Botanikus Kert egyik legforgalmasabb sétaútja mellett avatták fel a kar egykori dékánjának, az egyetem korábbi rektorhelyettesének, prof. dr. Mészáros Károlynak a szobrát. A szobor közadakozásból valósult meg, melyet a Mészáros Károly Felsőoktatási Emlékalapítvány, a Soproni Egyetem, az Erdőmérnöki Kar indított a család, az Országos Erdészeti Egyesület vezetése, valamint az egykori évfolyamtársak egyetértésével. Az ünnepségen prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem általános rektorhelyettese köszöntötte a jelenlevőket, ezt követően a család nevében dr. Mészáros Károlyné, az egyetem részéről pedig prof. dr. Faragó Sándor rector emeritus leplezte le a szobrot. A mellszobor Vanyúr István Szigetváron élő művész alkotása. Az eseményen prof. dr. Bidló András dékán méltatta Mészáros Károly szakmai életútját, dr. Lett Béla professzor emeritus pedig felelevenítette az emléktáblaavatástól a szoborállításig eltelt időszak történéseit. Az egykori évfolyamtársak nevében Kosztka László emlékezett meg, a család részéről pedig dr. Mészáros Bence mondott köszönetet édesapja szobrának felállításáért.
Az Erdőmérnöki Kar tanévnyitója prof. dr. Káldy József szobrának koszorúzásával kezdődött, akire születésének 100. évfordulója alkalmából emlékeztek. A résztvevők megemlékeztek a kar hősi halált halt hallgatóiról, és a 99. évforduló napján az Ágfalvi csatáról is. A tanévnyitó ünnepélyt ünnepi kari tanácsülés keretében, két részben tartották, délelőtt átvehették arany-, gyémánt-, rubin- és vasdiplomájukat a kar korábbi végzősei, délután pedig doktoravatás, kitüntetések átadása és az elsőévesek fogadalomtétele volt.

No events