2008. június 24. - Az üzemeltető fia vezette a helikoptert, a baleset körülményeit újra vizsgálják
Továbbra sem tudni, miért zuhant le Csányi Sándor OTP-vezér helikoptere vasárnap délután Nagybajom külterületén.

A baleset öt sérültjét kórházban kezelik, állapotukról Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője úgy tudja: a sérültek közül senki nincs életveszélyben. A helikopter roncsait azóta Kaposújlakra szállították, ahol a Nemzeti Közlekedési Hatóság Repülésbiztonsági Igazgatósága és a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakértői vizsgálják.
„A pilóta rutinos repülő, jól ismeri ezt a típust, a helikopter és a vezető engedélyét is rendben találtuk. Az is biztosan állítható: a hajtómű működött a felszállásnál, de teljesítményét vizsgáljuk." - tudtuk meg a vizsgálat első eredményeit Bajkó Erikától, a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivőjétől. A hatóság elrendelte az üzemanyagrendszer és a hajtómű ismételt ellenőrzését. Vagyis továbbra sem tisztázott: műszaki hiba vagy emberi mulasztás okozta-e a balesetet. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság mindenesetre hivatalból eljárást indított a légi közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt ismeretlen tettes ellen.
Csányi Sándor üzletember a helyszín közelében tartózkodott a baleset idején. Szombaton még Kaposvárott fogadta a hazai közélet krémjét. A Csányi Alapítvány tehetséggondozó programjának pártfogoltjai szórakoztatták többek között Zoránt, Kuncze Gábort, Pataki Ágit. Másnap már birtokán volt a bankvezér, aki maga is vadászik.
A Somogy Online-nak ugyanis tegnap nyilatkozott a történtekről: „A felszállás után három durranás hallatszott, mint amikor utógyújtása van egy motornak - mondta Csányi Sándor. - Száz métert repülhetett a gép, nem tudott felemelkedni. Az volt a szerencséjük. A mezőgazdasági területen a vadkárt akarták felmérni. A fülem után úgy vélem, hogy a motorral lehetett probléma."
Az Origó internetes fórumon egy magát Virággnak nevező hozzászóló arról írt, hogy az apja is ment volna a helikopterutazásra, de elkésett. Azt is tudni vélte, hogy a gépen egy milliomos sem ült. A sérültek szerinte Juhász Attila, Sumbszky Gábor, Falucskai Zsanett, Menyhárt Norbert. Egyikük sem ismert vagy gazdag. Mindegyik hivatásos vadász. Az egyik férfinak most stabilizálták az állapotát - jegyezte meg vasárnap, hozzátéve: de lehet, hogy még egy évig nem tud felállni. Lapunk pedig úgy tudja, hogy ő volt a vezető. Mérnökként végzett és gyakorlott pilóta, nem mellesleg a helikopter üzemeltetőjének, Sörös Lajosnak, a Hidroplan-Nord Kft. ügyvezetőjének fia. Édesapja nem tartózkodik Magyarországon, értesüléseink szerint külföldi útját megszakítva ma érkezhet haza.
A társaság Magyarország egyik legnagyobb helikopter üzemben tartója. Ők felügyelik műszakilag és adják bérbe Csányi Sándor repülőjét is. P.T.

Híres szerencsétlenségek
A közelmúltban több ismert ember vesztette életét magángépe fedélzetén: ifjabb John Fitzgerald Kennedy, az egykori amerikai elnök fia, Jacek Bartoszcze, a lengyel légierő parancsnoka, Guadalupe Larriva, az equadori védelmi miniszter és 17 éves lánya, az egyik legnagyobb hazai informatikai vállalat, a Synergon vezérigazgatója, annak helyettese és másik két vezető beosztású tisztségviselő. Eric Rossman, az egyik legnagyobb európai papírgyár igazgatója. De repülőgép-baleset áldozata lett egy milliárdos angol házaspár, Paul és Linda Spencer is. Magyarországon az elmúlt három évben a mostani volt a kilencedik helikopterbaleset. Ebből hat 2005-ben történt. Januárban Baja térségében lezuhant egy MD-300-as személyszállító helikopter. A pilóta és utasa meghalt. Márciusban Pécsett zuhant le a klinika mellett egy mentőhelikopter. Nyáron a Csongrád megyei Csanádpalota közelében felszálláshoz készülődő mezőgazdasági helikopter forgó rotorja leszakadt, és a pilótafülkébe csapódott, a Pest megyei Mikebuda közelében egy mezőgazdasági helikopterben égett a pilóta. A Tolna megyei Báta határában szintén mezőgazdasági helikopter vezetője halt meg. Tíz napon belül ugyanezzel a géptípussal ez volt a harmadik baleset. Túlélte viszont a balesetet a vezető a Bács-Kiskun megyei Solt külterületén. 2006-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyhalászon a helikopter rotorja egy villanyvezetéknek ütközött. Idén januárban a Szolnok megyei Óballa településnél egy Mi-8 típusú katonai helikopter földnek ütközött s kiégett.

No events