2015. április 20. - Kétpercenként vágtak ki egy futballpályányi erdőt a trópusokon az Európai Unióba irányuló export érdekében 2010 és 2012 között.

Egy brüsszeli székhelyű civil szervezet ezért az erdőirtásokban való "cinkossággal" vádolja az EU-t.
 
A FERN jelentése szerint a kiirtott erdők helyén előállított termékek évi hatmilliárd eurónyi importjával az Európai Unió ösztönzi a klímaváltozáshoz is hozzájáruló illegális fakivágást főleg Brazíliában és Indonéziában. A WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője, Gálhidi László megerősítette az elképesztő adatokat.

"Ez tulajdonképpen a globális kereskedelem velejárója. Azt hiszem, homokba kéne dugnunk a fejünket, ha el akarnánk zárkózni ezektől az információktól. Sokan talán nem tudják, hogy nem elsősorban a fa miatt vágják ki ezeket az erdőket, hanem Brazíliában leginkább a marhalegelők miatt, más helyeken a szója, megint máshol a pálmaolaj a fontos. A felhasználói mi magunk vagyunk, például a gyorséttermi láncok révén. Az Európai Unió pedig nagy népességű része a Földnek, tehát elég nagy felvevőkapacitása van."

Ráadásul az uniós döntéshozók is tisztában vannak azzal, hogy az EU-tagországok veszik fel a kiirtott erdők helyén, a világpiacra termelt mintegy negyedét.

"Úgy gondolom, hogy előbb-utóbb azért azok a szabályozók, amelyek megállítják az erdőirtást, be fognak lépni. Az a kérdés, mire ez megtörténik, az ottani ökoszisztémák mennyire fognak megsérülni. Európában el tudtunk jutni egészen odáig, hogy az erdőterületek kétharmada eltűnt, a megmaradtak nagy része pedig ültetvény, reméljük, a világ többi részén ez nem így fog történni" - hangsúlyozta Gálhidi László.

A jelentés felszólítja az Európai Uniót, hogy változtasson a fogyasztási szokásain és az erdőirtások megfékezése céljából csikarjon ki reformokat az exportőr országokban. Sánta András