b_150_150_16777215_00_images_stories_Szemely2_ferencal2013.JPG
2015. augusztus 7. - Ferenc pápa néhány hete a bolíviai Santa Cruz de la Sierra-ban, a népi mozgalmak világtalálkozóján elmondott beszéde történelmű jelentőségű, hiszen a társadalmi és az ökológiai problémák közös gyökerét mutatta be.
Miért nem vesszük észre, hogy valami baj van ebben a világban, amelyben olyan sok földműves marad föld nélkül, olyan sok családnak nincs otthona, olyan sok munkás jogfosztott; ahol esztelen háborúkat vívnak, és az orrunk előtt követnek el testvéreink ellen gyilkos erőszakot? Ahol világunk talaja, vize, levegője és élő teremtményei folytonos fenyegetettségben léteznek. Ne féljünk hát kimondani: változásra van szükség, változást akarunk! És ez csak néhány gondolat a beszédből. Nem véletlen, hogy ezt a rendkívül fontos beszédet szinte egyszerre kezdte el magyarra fordítani ifj. Zlinszky János, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára és a Greenpeace is. Mit üzen nekünk Ferenc pápa, aki már enciklikájában is Földanyánk sorsával foglalkozott? Erről beszélgetünk Rodics Katalin ökológussal, a Greenpeace munkatársával.  

 

Miért menekülnek Afrikából az emberek?
Nemcsak az észak-afrikai arab, többnyire muszlim hitű országokból indulnak Európa felé az emberek ezrei, sokan a Szaharától délre fekvő, Fekete-Afrikából jönnek, és nemcsak a szegény, vagy nem élhető, sivatagos országokból. Vajon miért indulnak útnak a hatalmas és természeti kincsekben rendkívül gazdag Afrikából? Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság elnöke a gyarmatosítás örökségével, a lakosoktól elvett földekkel, a városokba telepedett, munka nélkül maradt emberekkel és a nyugati minták követésével magyarázza a mostani menekülthullámot. Az okok között a természetpusztítás is szerepet játszik.

 

Zöld olimpia erdőirtással?
2013 év végén Győr városa megállapodást fogadott el, hogy 2017-ben zöld ifjúsági olimpiát kíván rendezni, és a Püspökerdő egy részének kivágásával alakítanának ki kajak-kenu pályákat. A győri Polgármesteri Hivataltól egyelőre nem kaptunk választ arra, hogy valóban tervezik-e a 30 hektáros erdőrészlet kivágását. A természetvédelmi aggályokat Lajtmann Csaba, a Reflex Egyesület programvezetője mondja el a műsorban.
Szerkesztő-műsorvezető: Mangel Gyöngyi

No events