2016. február 3. - Szakemberek szerint az erdőtörvény módosítása nemcsak a hivatal, de a magánerdő tulajdonosok számára is megkönnyítheti az ügyintézést.
Kevesebb adminisztráció, egyszerűbb ügyintézés. Ez a fő célja az erdőtörvény tervezett módosításának, ami akár már ebben a félévben a parlament elé kerülhet. A módosítás várhatóan egyszerűbbé teszi a magánerdő birtokok működését is.

Magyarország termőterületének negyede erdő, ennek 43 százaléka van magántulajdonban, ez körülbelül egymillió hektárnyi erdőt jelent. A magántulajdonban lévő erdők különösen nagy gondot okoznak az erdészeti igazgatások számára.
Sok gazda alig néhány fányi részaránnyal rendelkezik, ami rendkívül nehézkessé teszi a gazdálkodást és a döntéshozatalt. „Az erdők nagy része osztatlan közös tulajdonban van. Nagyon sok ember, kis résztulajdonnal rendelkezik. Összeszedni az összes tulajdonos beleegyezését, és egy közös erdőgazdálkodót választani, nem könnyű feladat” – mondta Tóth Gábor, erdőgazdálkodási főosztályvezető a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Szakemberek szerint az erdőtörvény módosítása nemcsak a hivatal, de a magánerdő tulajdonosok számára is megkönnyítheti az ügyintézést.

No events