2016. október 3. - Vannak, akik örülnek a barnamedve megjelenésének hazánkban, de vannak, akik félnek az állattól.

De mit kell tenni, ha véletlen találkozunk vele? És mi történt Kertész Attila, vadásszal, aki nem is olyan rég farkasszemet nézett a nagy ragadozóval? Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő c. műsorából minden kiderül.
Kertész Attilla egy borsodi, erdei lesnél üldögélt zsákmányra várva, amikor egyszer csak ijesztő hangokat hallott a háta mögül. Nem sokkal később szembe találta magát egy hatalmas barna medvével.  Szerencsére ezután váratlan fordulatot vett a nem mindennapi találkozás. Ahelyett, hogy támadott volna, a medve fennhangon üvöltve, törve-zúzva visszavonult az erdőbe. A kiszámíthatatlan találkozást nagy valószínűleg az idézhette elő, hogy Attila nadrágja egy korábbi vadászaton véres lett. A medvét tehát a vér szaga csalogathatta hozzá, gyakorlatilag prédának hitte őt a ragadozó. Ez az Észak-Magyarországon történt eset is arra hívja fel a figyelmet, fontos tudni, hogyan viselkedjünk, ha vadállattal találkozunk akár kirándulás közben. Az első és legfontosabb, hogy tilos hátat fordítani! Illetve hátrálni sem célszerű, a legjobb, ha oldalazó mozgással kitérünk a medve elől.
Lehetőleg ne hagyjuk hátra az élelmiszer-maradékot, valamint az élelmiszerek csomagolóanyagait. A medvék különösen veszélyesek evés közben, valamint az etetőhelyek környékén. További jó tanács, hogy ne közelítsünk hozzájuk, ne zavarjuk meg nyugalmukat fotózással, filmezéssel. Valamint szintén követendő javaslat, hogy túráink során soha ne csendben közlekedjünk, lehetőleg beszélgessünk túratársainkkal, keltsünk olyan zajokat, amelyeket az esetlegesen a közelben tartózkodó medve is meghallhat, és így ösztönösen elkerülheti az emberrel történő találkozást. .
http://videa.hu/videok/ozonenetwork/allatok/09.03-egyenlito-medve-8yboq99Wrtlznhmj

 

No events