b_150_150_16777215_00_images_stories_ozonenetwork_drazse_tot2015.JPG

2015. május 6. - Idén először rendezett válogatót az ebek számára a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség Szlovéniában.

A megmérettetésen egy magyar labrador, Drazsé is kiválóan szerepelt, olyannyira, hogy a világ tíz legjobb mentőkutyája közé került.
A nyolc éves Drazsé a Nemzetközi Bevethetőségi Teszten elért eredménye alapján bekerült a világ tíz legjobb mentőkutyája közé. Ha egy négylábú megfelel a szóban forgó vizsgán, akkor ezzel egy olyan minősítést érdemel ki, ami a mentőkutyák számára a csúcsot jelenti. Drazsé gazdája, Ádám Zsófia kutyavezető azt mondta, hogy ezt a sikert nem érhették volna el a csapatuk nélkül, pontosabban a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat önkéntes tagjai nélkül, akikkel aztán közösen ünnepelték meg a kimagasló teljesítményt. A Szlovéniában megrendezett vizsga egyaránt volt emberpróbáló Ádám Zsófia, és kimerítő az eb számára. A vizsga egy olyan 36 órás gyakorlat volt, amely során folyamatos készültségben kellett állni és ez alatt különböző időpontokban kaptak riasztást más-más területekre. A riasztások alkalmával a kutyavezetők csupán egy térképet és egy GPS-t kaptak, valamint felvázoltak számukra egy alapszituációt. Ezután meghatározott időn belül kellett átkutatniuk az érintett területeket, mindezt extrém terepviszonyok között. A tesztterületek kiterjedése hat hektár volt, és mindössze egy óra állt rendelkezésre a feladat teljesítésre. Az időkereten belül kellett a taktikát is eldönteni, valamint a szituációt értelmezni. A jelzéseknél figyelembe vették a személyekkel való kommunikációt is, tehát egy összetett megmérettetésről van szó. Ádám Zsófiának Drazsé nélkül is helyt kellett állnia, hiszen elsősegély feladatok is szerepeltek a megmérettetésen, amely során embereket és állatokat is el kellett látnia. Ádám Zsófia azt hangsúlyozza, hogy a kutya a tréningeket és a bevetéseket játéknak fogja fel, és ennek mindig így kell lennie.
b_150_150_16777215_00_images_stories_ozonenetwork_drazse2015.JPG
Nézzék meg május 6-án az Egyenlítő című műsort az OzoneNetwork Tévén, melyben megismerkedhetnek Drazséval és gazdájával, Ádám Zsófia kutyavezetővel.

http://videa.hu/videok/nagyvilag/2015.05.06.-drazse-mentokutya-filmfesztival-w36szbVV16pMYYK7