2017. október 25. - Norvégia sokak szerint Európa legszebb országa természetföldrajzi értelemben.

Zord hegyek, csillogó fjordok és a vad természet várják az idelátogatót. A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület, azaz a BEBTE május végén indított 18 napos norvégiai túrát. Az utazás meghatározó élménye volt az Északi-sarkkör átlépése, az állandó világosság megtapasztalása, a tajga- és tundraövezet jellegzetességeinek megismerése, de a sarkvidéki tájon tett hótalpas barangolás, és a minden várakozást felülmúló tengeri horgászat is mélyen beivódott az utazó csapatba.
Nordkapp 2017-expedíció tagjai Szlovákia, Csehország, Németország, Dánia, Svédország, Finnország érintésével, közel 3600 kilométeres utat legyűrve érkezett meg a túra kiindulópontját jelentő geodéziai ponthoz, az európai kontinens északi csücskét szimbolizáló Nordkappra. A csapat innen vette célba a déli Stavangert, miközben számos természeti és kulturális látnivalót érintett. Az ország teljes észak-déli átszelése közben ellátogattak három nagyvárosba, Trondheimbe, Bergenbe és Stavangerbe is. A túra expedíció elnevezése a tanulmányút jellegét, illetve ismeretterjesztő jellegű vállalásait fejezi ki. A lényeg, hogy a túra résztvevői szeretnének minél több információt átadni a tapasztalataikból. 
Az OzoneTv szerdai Egyenlítő című műsorának vendége Lieber Tamás a BEBTE elnöke elmondta, hogy ugyan sokan jártak már Norvégiában, az ország teljes végigutazására azonban viszonylag kevesen vállalkoztak. A BEBTE csapata szerencsésnek mondható, mivel a programjukat kint élő magyarok segítették. Szállással szolgáltak, vezették őket és ötleteket is adtak. Tőlük lehet tudni például, hogy a norvégok nagyon sport- és friss levegő centrikusak, így nem szegi kedvüket a rossz időjárás. Bármikor elmennek túrázni vagy biciklizni, sőt a gyerekekre csak egy vízálló kezeslábast adnak, és már viszik is ki őket játszani az esőben. Ahogy a mondás tartja: Nincs rossz idő, csak rossz ruházat!
https://videa.hu/videok/ozonetv/emberek-vlogok/10.25-eszaki-sarkkor-jp0rITuGBpk1wNdj

No events